Zdravlje

Hrana koju nikako ne biste trebali prati prije kuhanja

Iako se čini logičnim da bi svaku namirnicu prije kuhanja trebalo oprati, kod nekih ta praksa čini više štete nego koristi. Pranje neke hrane može dovesti do širenja bakterija i ostalih negativnih posljedica.


Večernji list donosi popis hrane koju nikako ne biste trebali prati prije kuhanja ili pečenja:

1. Jaja – Na njih se u industrijskoj proizvodnji stavlja posebna tvar kako bi ih se zaštitilo od zaraze bakterijom. Voda uništava ovu zarazu.

2. Piletina – Mnogi misle da će pranjem piletine prije kuhanja rijšiti problem bakterija, no time će ih se samo proširiti na ruke i kuhinjsku radnu površinu zbog špricanja vode.

3.Ostalo meso – Isto kao i s piletinom, ne biste trebali prati ni svinjetinu, janjetinu, govedinu… Bakterija ćete se umjesto vodom riješiti visokom temperaturom prilikom kuhanja ili pečenja. Ako želite maknuti višak mesnog soka s površine, upotrijebite papirnati ručnik i nakon toga dobro operite ruke.

4. Tjestenina – Kulinarski chefovi upozoravaju da pranjem tjestenine uklanja škrob koji bolje upija umak. Tjesteninu možete isprati jedino nakon kuhanja ako je želite upotrijebiti u salatu.

5. Gljive – Njih je bolje samo kratko isprati i osušiti papirnatim ručnikom, umjesto da ih se dugo drži pod vodom ili ih se potapa. Ako ih se ide kratko isprati to treba napraviti isključivo prije kuhanja.

Više na Večernji list

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close