Lifestyle

Hrana koja je nastala sasvim slučajno

U slučaju da se kineski car Shen Nong nije toliko bavio zdravstvenim pitanjima, čaj bi se skuhao prije ili kasnije, ali prema kineskoj legendi to se dogodilo baš prije oko 5000 godina. Smatrajući kako se voda prije ispijanja mora prokuhati, car je inzistirao da mu se poslužuje vruća. Na jednom od svojih proputovanja, kada je Shen Nong odlučio malo odmoriti i uživati u prirodi, u vodu koja je ključala palo je nekoliko listova suhe kamelije. Car se oduševio okusom, a ostalo je povijest.


Hrana za kartanje

Sendvič također ima svoju legendu o nastanku. Vrijeme radnje je 19. stoljeće, a mjesto kartaški stol Lorda of Sandwicha. Kako ne bi prekidao napetu igru i umrljao prste, engleski aristokrat poslao je po komad goveđeg pečenja između dvije kriške kruha. To je zapisao Edward Gibbon u svojem dnevniku, a omiljeni zalogaj dobio je ime po lordu. Bezimeni prethodnici podrazumijevali su meso janjetine i gorkih biljaka u kruhu koje su godinama ranije pripremali Židovi, a u srednjem vijeku kriške kruha služile su umjesto tanjura.

Dobri stari jogurt

Da nije lijenosti, crijevna flora sigurno bi bila na gubitku. Povjesničari se slažu da su superzdravi napici poput kiselog mlijeka i jogurta nastali fermentiranjem. Mlijeko je prvi put ostavljeno na suncu, a zatim i kušano još u doba neolitika. Enzimi su učinili svoje, a nemar je nagrađen omiljenom namirnicom. Piše punkufer.dnevnik.hr

Više na punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close