Vijesti

Hrana bogata kalcijem

Jedan od najvažnijih elemenata za održavanje našeg tijela zdravim i vitalnim je definitivno kalcij. Iako je on najzastupljeniji mineral u našem tijelu, ima ga čak od 1 do 1,5 kilograma, većina njega se nalazi u našim kostima i zubima te su upravo to mjesta odakle će ga naše tijelo uzimati ukoliko ga nema dovoljno u našoj redovitoj prehrani.


Kalcij nam je potreban radi izgradnje kostiju i zubi, kontrakcija krvnih žila, normalnog zgrušavanja krvi i funkcija mišića, prijenosa živčanih signala, ali i kao osnovni element za sprečavanje raznih bolesti od kojih je prva na popisu osteoporoza.

Potrebna dnevna doza kalcija za odrasle osobe je oko 1000 mg na dan, a najviše kalcija se nalazi u mliječnim proizvodima. Samo jedna čaša mlijeka sadrži oko 300 mg kalcija. No za redovan unos kalcija u organizam nije potrebno svaki dan popiti tri i pol šalice mlijeka, kalcija ima u različitim količinama i u drugim namirnicama.

Hrana bogata kalcijem

Kao što je rečeno na početku, mliječni proizvodi su odlični izvor kalcija pa tako tu pripadaju i razne vrste sireva. Sirevi s najviše kalcija su švicarski sir, mozzarella i parmezan. Treba paziti da ih se ipak ne jede previše jer su veoma masni.
Ribe bogate kalcijem su srdele i tune. Osam malih srdela sadrži 153 mg kalcija, a 200 g tune ima čak 242 mg kalcija.

Biljne namirnice koje sadrže veće količine kalcija su kelj, brokula sa čak 180 mg u jednoj šalici, rikula, grah, kupus, peršin, leća te sojini proizvodi. Samo jedna naranča sadrži 60 mg, a 100 grama badema i do 250 mg kalcija. Sjemenke suncokreta, zobena kaša, sušene smokve i banane također obiluju kalcijem.

Nikad nije previše naglasiti važnost uzimanja kalcija jer njegova uloga na naše zdravlje je ogromna. Preporučljivo je uzimati ga uz hranu koja sadrži vitamin D važan za nesmetanu apsorpciju kalcija u organizmu.


Tekst: limeta.net.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close