Događanja

Hollywoodske zvijezde hrvatskog podrijetla

“Palačinki? Je l’ se tako nekako kaže ‘pancakes’ u Hrvatskoj” progovorio je na hrvatskom australski glumac Eric Bana (46). Zvijezda filmova “Hulk”, “Troja” i “München” rodila se kao Eric Banadinović.


“Oduvijek sam bio ponosan na svoje podrijetlo, koje je imalo velik utjecaj na moj odgoj”, rekao je Bana u intervjuu australskom Croatian Heraldu. Ericov djed Mate Banadinović je nakon završetka Drugog svjetskog rata iz Hrvatske emigrirao u Argentinu. Baka je uzela sina Ivana, Ericova oca i preko Njemačke otišla u Australiju. Ubrzo se doselio i djed te se obitelj nastanila u Melbourneu.

Ondje se Eric rodio 1968. Prezime Banadinović i dalje se nalazi na njegovim službenim dokumentima, a skratio ga je u Bana da bi lakše dobio posao u filmskoj industriji.

“Kad mi stigne pošta i na pošiljci piše ‘gdin Banadinović’, znam da je nešto važno”, rekao je Eric na druženju u hrvatskom konzulatu 2006. Tad je primio priznanje Republike Hrvatske za iznimna postignuća u filmskoj industriji. Rekao je kako, koliko zna, u Hrvatskoj više nema rodbine, ali je kao mladić, prije filmske karijere, posjetio domovinu svojih predaka.

Suprugu je fasciniralo to što sam iz Hrvatske

I suprugu Rebeccu je upoznao zahvaljujući hrvatskom podrijetlu. “Najbolja prijateljica moje supruge je Nicole Alagich iz Omiša. Kad smo se upoznali, Rebecci je bilo fascinantno što sam i ja iz Hrvatske, gdje je ona bila čak tri puta i u koju se zaljubila”, rekao je.

Karijeru je Bana počeo devedesetih na australskoj televiziji kao stand-up komičar. Nakon prvih filmskih uloga u Australiji u Hollywoodu se probio nastupima u filmovima “Pad crnog jastreba” i “Hulk”, ekranizaciji Marvelova stripa, u kojem je tumačio tragičnog superjunaka. Davao je glas u Pixarovu hit crtiću “Potraga za Nemom”. Zatim je glumio Hektora u “Troji” uz Brada Pitta. Isticao je kako mu je velika želja opet posjetiti Hrvatsku. Bana je jedan od nekoliko iznimno uspješnih glumačkih i redateljskih zvijezda hrvatskog podrijetla.

Werner Herzog (72), slavni njemački redatelj (“Aguirre, gnjev božji”, “Nosferatu”, “Fitzcarraldo”) rodio se kao Werner Stipetić 1942. u Münchenu. Otac Dietrich bio je Nijemac a majka Elizabeta Hrvatica.

Otac je obitelj napustio, pa se Werner odrekao očevog prezimena Herzog i predstavljao se kao Werner Stipetić. Kad se počeo baviti režijom, vratio je očevo prezime jer je Herzog zvučalo moćnije od Stipetić. Kao 13-godišnjak u Münchenu je upoznao mladića po imenu Klaus Kinski.

Živjeli su u istoj zgradi. Godinama kasnije njihovi će se životni putevi ponovno sresti na filmu. Herzog je s Kinskim snimio pet filmova, koji su ih obojicu proslavili, ali odnos između redatelja i glumca često je prelazio granice fizičkog obračuna. Kinski je umro 1991., a Herzog još snima fascinantne filmove. Na mnogima je surađivao s mlađim bratom Luckijem Stipetićem, koji je ujedno šef Herzogove filmske kompanije.

Više čitajte na express.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close