Hodate li po kući u cipelama? Evo zašto bi se te navike odmah trebali riješiti

Iva Biondić

Hodate li po kući u cipelama, te navike odmah biste se trebali riješiti, pa čak i ako u cipelama hodate vrlo malo. Istraživanje je pokazalo da nošenjem cipela u svoj dom unosite mnogo više prljavštine i bakterija opasnih za zdravlje nego što mislite


Cipele biste trebali skinuti svaki put čim kročite u svoj dom, a evo i razloga: studija Sveučilišta u Arizoni pronašla je čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator razine čistoće hrane i vode (i prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 posto cipela.

Bakterija Escherichia coli pronađena je na 27 posto cipela zajedno s još sedam vrsti bakterija, uključujući Klebsiellu pneumoniaeu koja može izazvati infekciju mokraćovoda te Serratiu ficariu koja može izazvati infekcije dišnog sustava. Kod infekcije urinarnog trakta pomaže i prirodni antibiotik koji liječi svaku upalu mjehura.

“Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a sve to je izvor Escherichije coli. Na površini manjoj od 0,1 metra kvadratnog u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 milijuna bakterija, dok je na istoj površini sjedala WC školjke pronađeno “samo” 50 bakterija”, upozorava mikrobiologinja Kelly Reynolds, profesorica na Sveučilištu u Arizoni.

Više čitajte na zadovoljna.dnevnik.hr


Foto: Pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u