Događanja

Hoćemo li se smijati predstavi nastaloj po Crnoj knjizi Udruge Franak?

Premijera predstave “Bankar anarhist” Teatra Binocular održat će se 21. siječnja u 20 sati u Kino klubu Grič (Jurišićeva 6), a nakon toga slijede izvedbe 22. i 23. siječnja. Predstava je podnaslovljena kao “gorko satirična igra o bankaricama, kreditima u švicarskim. francima, članovima uprave, vjerovnicima, procijeniteljima i anarhistima”.

U predstavi glumi Sreten Mokrović, član glumačkog ansambla ZKM-a, a redatelj je Borna Armanini.

“Miješajući klasično tkivo portugalske književnosti na temu anarhizma i kapitalizma sa suvremenom dramaturgijom koja nas se itekako tiče, nastojimo pridonijeti demokratizaciji društva, otvoriti jedan problem kao i zabaviti građane. Premda smo svjesni odgovornosti koju nosi jedan ovako angažirani projekt i premda znamo da je ova tema toliko bolna mnogim ljudima ove zemlje, odlučili smo se baviti njome i nastojati ne biti patetični”, kazao je redatelj Borna Armanini te objašnjava kako je došlo do samog koncepta predstave.

“Radili smo na literarnim predlošcima na taj način da u konačnom proizvodu imamo samo 20 posto tekstualnog predloška a osamdeset posto je kreirani materijal koji je nastao prema tzv. Crnoj knjizi Udruge Franak. Da bi stvar bila dostupnija širem kruge gledatelja odabrana je forma monokomedije, glazbeno-scenskog događanja na temu onoga što u našem suvremenom društvu predstavlja problem. Ja osobno nemam kredit u švicarskim francima”, zaključuje Armanini.

Sreten Mokrović nadao se da će tema “Bankara anarhista”, prije godinu dana kad su počeli raditi na njoj biti sve manje aktualna, no nažalost to se nije obistinilo.

“Pošto je u prosjeku svaki deseti građanin vezan za tu temu, željeli smo dati jedan drugačiji i zabavniji pogleda na bolnu temu, pridonijeti tome da ne ode tako lako u zaborav, jer je naša stara navada trpanje pod tepih. Htjeli smo da se o njoj nastavi razgovarati. Istodobno, nastojali smo naći i nešto duhovito u svemu, nadamo se da ćemo u toj priči biti zabavni i aktualni”, kazao je Mokrović.

Riječ je djelu portugalskog autora iz 1920. koji priča priču o jednom čovjeku koji je uspio porobiti novac i na taj način postati slobodan. Usporedno s ovim bavi se temom kredita u švicarskim francima te portretira kako je taj fenomen zahvatio hrvatski narod. Ovo je druga predstava Teatra Binocularovakve vrste: prva je bila Matula-Labrović, predstava o službenicima, kriminalcima, lopovima i odvjetnicima.

 

Foto: Promo fotografije Teatra Binocula
Tekst: tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close