Lifestyle

Hoćemo li imati snježnu zimu?

Američka meteorološka agencija Accuweather objavila je sezonsku prognozu za naše krajeve i čitavu Europu prema kojoj nas čeka još jedna ćudljiva zima s drastično različitim vremenskim prilikama.


Prema Accuweatheru, kalendarska zima koja započinje u vrijeme Božića, bit će najprije obilježena nestabilnim, no iznimno toplim vremenom za to doba godine te s učestalim ciklonama.

Poplave, pa led u veljači

Nakon (pre)toplog početka zime, američki meteorolozi prognoziraju mnogo snježnih oborina, a zatim i niskih temperatura u njezinom nastavku, osobito u veljači.

Česte i brze ciklone premještat će se s Atlantika preko sjevera Španjolske, južne Francuske, sjevera Italije, Alpa, te sjevera Balkana dalje na istok kontinenta. O posljedicama takvog nevremena najbolje govori najava kako bi poplave mogle zahvatiti jugoistočnu Francusku, sjever Italije te sjeverozapad Balkanskog poluotoka – prenosi Slobodna Dalmacija prognozu američkih meteorologa.

Obilni snijeg s Alpa

U drugoj polovici zime, kažu oni, u alpskom se području predviđaju iznadprosječne količine snijega, a obilne snježne oborine tada bi se mogle “spustiti” i do naših područja.

“Tada se očekuje spuštanje hladnog zraka iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija s nadolazećim ciklonama s Atlantika bi pojačala snježne oborine na navedenom području. U nižim se područjima očekuje manje snijega od prošle zime, ali bi zato viši predjeli sjevernih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snježne oborine”, kažu u Acuweatheru.

Pola Europe imat će polarnu zimu

Sjeverna Europa mogla bi imati gotovo polarnu zimu. Prema istoj sezonskoj prognozi, istočni djelovi Njemačke, Francuska, Belgija, Danska i Poljska mogle bi osjetiti snažan utjecaj polarnog zraka, dok bi sjeverozapad kontinenta, naročito Velika Britanija i sjeverozapad Njemačke, trebali imati blagu zimu.

Slobodna Dalmacija podsjeća kako su meteorolozi iz Accuweathera do sada dobro predviđali vremenske prilike, pa su gotovo u dan pogodili lanjsko kišno ljeto ili kada su najavljivali ako će ova jesen biti topla i kišna.

No, znali su imati i pogrešne prognoze kao, recimo, prošle zime upravo na američkom kontinentu.


Tekst: net.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close