Scena

Hoće li Ukrajini biti oduzeta pobjeda na Eurosongu?

Nakon što se YouTubeom proširio video s koncerta ukrajinske pobjednice na Eurosongu Jamale na kojem izvodi pobjedničku pjesmu godinu dana prije natjecanja, oglasilo se i službeno tijelo Eurosonga.


European Broadcasting Union (EBU) objavilo je svoje viđenje kontroverznog događaja na stranicama Eurosonga koje prenosimo u cijelosti.

“Pravilo Eurosonga koje glasi da prijavljene pjesme ne smiju biti komercijalno objavljene prije 1. rujna služi tome da na natjecanju sudjeluju nove pjesme svake godine i da sve imaju jednake uvjete. Svrha tog pravila je da se spriječi distribucija skladbe čime bi dobila nepoštenu prednost prije samog natjecanja.

U prošlosti su neke pjesme bile javno dostupne prije tog datuma, no nisu bile dostupne široj publici te im je stoga dopušteno sudjelovanje na Eurosongu.

Slučaj Jamale i “1944” privukao je pozornost EBU-a zbog snimke nastupa iz 18. svibnja 2015. godine. Snimka malog koncerta pregledana je samo nekoliko stotina puta do trenutka kada je otkrivena prije nekoliko dana.

EBU je zato, vodeći se prijašnjim iskustvima, odlučio da objavljeni video nije dao Jamali nepoštenu prednost pred ostalima i da se pjesma prema pravilima mogla natjecati.”

Podsjetimo, nedavno je otkrivena snimka na kojoj Jamala izvodi pjesmu na komemoraciji etničkog čišćenja Tatara mnogo prije nego što je to prema pravilima Eurosonga smjela. No, EBU je u njenom slučaju odlučio fleksibilno tumačiti pravila tako da od oduzimanja pobjede neće biti ništa.

https://youtu.be/aoPHIdUCGtM

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close