Ličko-senjska županijaVijesti

Hoće li se ukinuti općine Karlobag, Vrhovine i Lovinac – jer imaju manje od 1000 stanovnika?

VLADA RH RAZMATRA

Vlada Republike Hrvatske svjesna je da je broj općina u Hrvatskoj prevelik i na tom rješavanju problema se radi. Informacija je to o kojoj pišu hrvatski mediji, a mi smo se osvrnuli na ličke brojeve.


Moguće je da dolazi potrebnog ukidanja općina koje imaju manje od 1000 stanovnika diljem Like. Točnije, općine se ne bi službeno “ukinule” već bi se kao jedinice lokalne samouprave pripojile najvećim središtima uz sebe.

Statistički, u Ličko-senjskoj županiji općina Karlobag po zadnjem popisu stanovništva ima samo 780 stanovnika, Vrhovine imaju samo 653 stanovika, a Lovinac 943.

Svaka općina ima svog načelnika, zamjenika, neke imaju i službena vozila, a neke od njih imaju i više ustanova u koje se zapošljavaju kadrovi po direktnoj stranačkoj liniji HDZ-a ili SDSS-a, stranaka koje su na vlasti i dijele poslove u ustanovama na području Ličko-senjske županije pa tako i ovih općina. Direktan trošak za administrativno održavanje ovih Općina na mjesečnoj bazi iznosi preko 100 000 kuna, a u nekima je to i daleko veći iznos koji ovisi o broju zaposlenika općine, ukupno sa zaposlenicima lokalnih ustanova, i drugim troškovima.

Općine koje po ovoj metodici manje od 1000 stranovnika nisu daleko od ukidanja, su Donji Lapac i Udbina.

Čak 428 općina brojka je kakvu nemaju ni mnoge daleko veće i daleko bogatije zemlje od Hrvatske. Vlada RH, piše se posljednjih dana, intenzivno planira ukinuti 85 općina, odnosno “spojiti” njih 170-ak kako bi se smanjile te goleme brojke, no zasad nema informacija postoje li i konkretni planovi i koje su općine na potencijalnim listama za ukidanje i/ili spajanje. – tvrdi  na ovu temu i RTL-ov KAportal, iz županije u kojoj je također 3 općine s manje od 1000 stanovnika.

 


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close