Lifestyle

Hoće li se ovo ljeto produžiti radno vrijeme kafića?

Vlada želi provesti jednu od većih liberalizacija u povijesti hrvatskog turizma. Ako zakon koji je u četvrtak predložila Saboru prođe, Airbnb će u Hrvatskoj imati jaku konkurenciju.


Vlada želi da gradovi počnu sami odlučivati o tome koliko će raditi njihovi kafići i restorani. Prema sadašnjem zakonu, lokali smiju biti otvoreni od 6 ujutro do ponoći. Vlada želi da gradske vlasti, ako imaju ekonomskog opravdanja i ako se građani slažu, produlje radno vrijeme koliko žele. Prijedlog novog zakona jedna je od novih mjera kojima Vlada želi povećati prihode od turizma i ugostiteljstva.

Lakše otvaranje lokala u stanovima i kućama

Lokali otvoreni cijelu noć neće biti jedini znak liberalizacije ugostiteljstva, Vlada predlaže da se olakša otvaranje restorana i kafića i iznajmljivanje soba i apartmana. Prema sadašnjem zakonu, stanove turistima smiju iznajmljivati samo fizičke osobe i iznimno, do kraja 2016. ugostitelji koji imaju registriran obrt ili firmu. Sad žele proširiti kriterij i omogućiti vlasnicima svih vrsta obrta i firmi i fizičkim osobama, u poslovnim i stambenim objektima.

Vlada je uvjerena da će činjenica da svatko tko želi u svom prostoru može otvoriti apartman ili lokal, povećati profesionalizaciju, samozapošljavanje i otvaranje novih obrta i firmi. Broj turista u Hrvatskoj stalno raste a zbog loših i rigidnih zakona ni poduzetnici, turistička mjesta ni država to ne kapitaliziraju dovoljno.

15 gradova proda više od milijun noćenja godišnje

Prošla je godina po broju turista sustigla rekord iz 2008. kriza na hrvatskim turističkim tržištima prolazi, 13 milijuna turista napravilo je 6,77 milijardi eura prometa. Ministarstvo turizma najavilo je da će se ove godine u turizam investirati ukupno 483 milijuna eura.

Split raste nevjerojatnom brzinom, od grada u kojem se čekaju trajekti za otoke, postao je ozbiljna destinacija. Ultra festival proširio je biznis u Splitu, upravo su otvorili hotel “Park” kao prvi hotel s 5 zvjezdica u centru, nedostaje im mjesta za sve turiste koji dolaze. U Rovinj i Dubrovnik dolazi po 3 milijuna ljudi, u Poreč, Meduiln, Umag po 2,5 milijuna. U Hrvatskoj u ovom trenutku više od 15 gradova proda milijun noćenja svakoga ljeta. Obnove i gradnja hotela su skupe i povrat je dug ali u tom se sektoru logično očekuje rast.

Neće svi morati dokazivati vlasništvo za legalizaciju

U međuvremenu, Vlada želi omogućiti što većem broju ljudi u turističkim mjestima da počnu živjeti od turizma i da manjim turističkim projektima osiguraju raspon ponude i cijena. Dio tog plana je i prijedlog da iznajmljivači koji su zatražili legalizaciju mogli bi dobiti dozvole za ugostiteljstvo u svojim kućama bez dokazivanja da su vlasnici zemljišta na kojima su kuće izgrađene jer velik broj građana jednostavno ne može dobiti dokumente, posebno na otocima gdje su zemljišne knjige u katastrofalnom stanju.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close