LokalnaPolitika

Hoće li i ove izbore obilježiti val nevažećih glasačkih listića?

Kako se približava datum održavanja izvanrednih izbora za Županijsku skupštinu, portal LikaClub podsjeća na jednu neugodnu epizodu s prošlih izbora u Ličko-senjskoj županiji, koja se, nadamo se, neće ponoviti na predstojećim izborima. Riječ je o velikom broju nevažećih glasačkih listića, a što je LikaClub dokumentirao preslikama rezultata objavljenih na stranicama Državnog izbrnog povjerenstva. Iznimno velik broj nevažećih listića pobudio je sumnje u namještanje izbornih rezultata u Ličko-senjskoj županiji.


Naime, rezultati izbora provedenih u svibnju 2013. godine pokazali su da je u cijeloj Hrvatskoj najveći broj nevažećih glasačkih listića zabilježen upravo u Ličko-senjskoj županiji i to u rezultatima izbora za župana Ličko-senjske županije.

Prema rezultatima izbora za župane hrvatskih županija, najmanje nevažećih glasačkih listića imala je Međimurska županija – 2,72 % . U ostalim hrvatskim županijama postotak nevažećih listića se kreće od 3 do 6%. Najveći broj nevažećih glasačkih listića zabilježen je u Zadarskoj (8, 17%), Vukovarsko-srijemskoj (8,43%) i Ličko-senjskoj županiji u kojoj je čak 9,02 posto glasačkih listića proglašeno nevažećima!

Što se tiče gradova, najmanji broj nevažećih listića u rezultatima izbora za župana zabilježen je u Perušiću (5,64%), Gospiću (5,56%), Senju (6,52%), Novalji (6,59%) i Lovincu (6,97%). Malo veći postotak imali su Brinje (7,70%), Otočac (7,93%) i Karlobag (9,29%), a pri vrhu ljestvice se nalaze Plitvička jezera s 13,06% i Vrhovine sa 16,56% nevažećih listića. Najveći broj nevažećih glasačkih listića zabilježen je u Udbini i Donjem Lapcu.

U Udbini je 2013. zabilježeno 25,39 posto, a u Donjem Lapcu čak 27,91 posto nevažećih glasačkih listića!

Ogroman broj nevažećih glasačkih listića u općinama Udbina i Donji Lapac ne samo da je bio veći od broja glasova za kandidata koji je osvojio drugo mjesto u pojedinoj općini, nego je bio veći i od razlike broja glasova koje su osvojili kandidati na prvom i drugom mjestu.

Važeći listić nije teško poništiti – dovoljno je samo zaokružiti još jedno ime da listić postane nevažeći. Ovaj nelogičan i nemoguć postotak nevažećih listića u Ličko-senjskoj županiji ozbiljno je upozorenje na mogućnost postojanja masovne krađe glasova u malim ličkim općinama koje najlakše izmaknu radaru javnosti. Da su nevažeći listići postali važeći, na mnogim izbornim mjestima bi se promijenio poredak prvog i drugog kandidata za župana. Druga zanimljivost u ovom slučaju je podatak da pretpostavljena manipulacija s brojem nevažećih glasačkih listića nije išla uvijek u korist istom kandidatu.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Tena Brnad, Marinko Bobanović | Foto: Državno izborno povjerenstvo

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close