Scena

Hoće li gospićki Tesla na kraju završiti u Rijeci?

Poznata skulptura Nikole Tesle autora Frana Kršinića, koja je početkom 90-tih minirana u središtu Gospića, trebala bi se pojaviti na Klobučarićevom trgu u Rijeci povodom svečanosti otvorenja Europske prijestolnice kulture


Riječ je o novom odljevu brončanog kipa koji se nalazio u centru Gospića sve do 16. veljače 1992. godine, kada je uništen za vrijeme Domovinskog rata. Spomenik  je ponovno izliven 2006. godine povodom 150. godišnjice Teslina rođenja.

Kako gipsani model Frana Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronci je bio u jako lošem stanju, prilikom lijevanja uzet je otisak s identičnog Kršinićevog “Tesle” u Beogradu. Spomenik se trenutno nalazi u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti gdje čeka svoj povratak u Gospić.

Kako javlja rijekadanas.com, povodom službenog otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, od Ministarstva kulture, koji je vlasnik, ovih dana zatražit će se zatražiti dozvola za privremenim postavljanjem skulpture u Rijeci.

Projekt je to udruge Slobodna Država Rijeka, Zajednice Srba Rijeka i riječkog umjetnika Damira Čargonje Čarlija koji je uvršten u popratni program manifestacije otvaranja Europske prijestolnice kulture.

Nakon završetka EPK odlučilo bi se hoće li se zatražiti trajna dozvola ili će se skulptura vratiti u Gospić, navodi rijekadanas.com

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close