VijestiScena

HKUD Široka Kula osvojilo prvu nagradu za najoriginalniju mušku narodnu nošnju

Ove godine na izboru za najljepšu djevojku i narodnoj nošnji i najoriginalniju mušku nošnju u sklopu Smotre folklora u Otočcu, HKUD “Široka Kula” osvojilo je prvu nagradu za najoriginalniju mušku narodnu nošnju koju je nosio Ivan Delač.


Nošnja je replika prema originalu sašivena od valjanog vunenog sukna, a starost originala seže do sredine 19.stoljeća. Nošnja je svečana i nosio ju je bogatiji sloj pučanstva. Aljinac i brvenaci od bijelog sukna bili su rijetkost i nosili su se u posebnim prigodama. Šivanje aljinca i brvenaka odradila je  Danijela Kolak. U skladu sa bijelinom, na nogama opanci oputari od sukane opute od ovčje kože, a na glavi kapa crvenkapa vezena zečjim skokom i kratkim kitama. Torba je unikatna i ona je original koji datira iz 1880-tih godina.

U pratnji Ivana Delača bila je Nikolina Janžić koja je također imala posebnu nošnju. Na glavi je nosila glovežanj tkan od seljačke pređe i pamuka. Košulja od domaćeg platna ukrašena čipkom, zatim kiklja od suknenog tkanja na pruge, kličana pregača i tkanica čija se starost procjenjuje na oko 150 godina. Na nogama je Nikolina imala ženske natikače koji su replika originalnih natikača iz Muzeja Like, a izradila ih je Ana Hodak iz Perušića. Nikolina je također nosila opanke oputare kako je i prikladno vremenu iz kojeg datiraju ostali dijelovi nošnje.

Dakle, prvo mjesto za najoriginalniju mušku narodnu nosnju dobilo je HKUD “Široka Kula” i Ivan Delač, druga pratilja je Smilja Kalanj iz SKD “Prosvjeta” Udbina, prva pratilja je Tea Murgić iz HKUD-a “Perušić”, a pobjednica je Valentina Šporčić iz KUD-a “Dangubica” Kuterevo.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close