Grad ZagrebScena

Hinamatsuri: Skupocjene japanske lutke u Zagrebu

U Etnografskom muzeju u Zagrebu od 26. veljače do 3. ožujka traje jedinstveni program u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj koji će publici približiti Hinamatsuri – festival lutaka.


Hinamatsuri je festival lutaka koji se u Japanu obilježava 3. ožujka. Tog se dana izlažu Hina lutke koje predstavljaju dvorsko vjenčanje uobičajeno u Heian razdoblju (VII – XII st.). Riječ je o skupocjenim lutkama koje se izlažu na stepenastom postolju i u pravilu su izrađene od porculana i tradicionalnihmaterijala od kojih se izrađuju kimona.

Tradicija postavljanja lutaka potječe iz Edo razdoblja (XVII – XIX st.). Vjerovalo se da lutke mogu na sebe preuzeti ljudske grijehe i zle duhove te na taj način djevojčicama osigurati blagostanje, sreću, zdravlje i sretnu udaju.

Uz izložene Hina lutke iz fundusa Etnografskog muzeja posjetitelji će moći saznati mnoge zanimljivosti koje se vežu uz ovaj običaj te prisustvovati prezentaciji ceremonije čaja, radionicama origamija, naučiti poneku japansku riječ te se upoznati s japanskom kuhinjom.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr


 

Foto: Etnografski muzej Zagreb



Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close