Lifestyle

HGSS Stanica Gospić održala zimsku vježbu na Ličkoj Plješivici

Protekli vikend spašavatelji Stanice Gospić po kalendaru aktivnosti imali su provedbu stanične zimske vježbe. Iako su jugo i kiša proteklih nekoliko dana gotovo u potpunosti otopili snijeg u Lici, ipak u višim dijelovima planinskog lanca Plješivice snijega je još u izobilju.


Cilj vježbe bio je upoznavanje s terenom, dostupnosti i prohodnosti u zimskim uvjetima, testiranje motornih saonica, provjera fizičke spremnosti spašavatelja i ponavljanje zimskih tehnika spašavanja.

Uz južni vjetar i kišicu spašavatelji su s turno skijama stigli pod sami vrh Gole Plješivice te odradili simulaciju izvlačenja iscrpljenog planinara iz vrtače. U izvlačenju se koristilo minimalno tehničke opreme pa je izvlačenje odrađeno u više dužina s jednim užetom te sistemima momčadski poteg i sv. Bernard. Nakon izvlačenja odrađena je vježba vuče spašavatelja za saonicama šumskom cestom, a potom se krenulo s transportom unesrećenog u podnožje planine.

Spašavatelji su na analizi vježbu ocijenili uspješnom i potvrdili spremnost za ovaj vid spašavanja.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: HGSS Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close