Lifestyle

HGSS spasio planinare koji su zapeli pod grebenom Crnopca

Dežurni spašavatelj HGSS Stanice Zadar zaprimio je u subotu 02.03.2019.u 21.25 sati poziv u akciju spašavanja posredstvom centra 112. Radilo se o dvoje planinara koji su se nalazili pod grebenom Crnopca, od kojih je jedna osoba bila iscrpljena i nije mogla nastaviti kretanje prema planinarskom skloništu Crnopac, priopćeno je iz Hrvatske gorske službe spašavanja.


Oni su ranije toga dana krenuli iz pravca Prezida preko vrha i grebena Crnopca prema svome odredištu na planinarskom skloništu. Prešavši greben, na sjevernoj padini shvaćaju da je dobar dio staze zaleđen, pod snijegom i vrlo opasan za silazak. Pošto nisu imali opremu za planinarenje u zimskim uvjetima planinari su pokušali naći lakši put, ali ubrzo su zaključili da je jedina opcija poziv prema centru 112, javlja HGSS.

Sedmeročlani tim spašavatelja krenuo je iz Zadra u 22:00 sata. Terenskim vozilom uspjeli su se probiti do „donjeg parkinga“ ceste prema Crnopcu odakle su nastavili pješke prema Velikom Batu, gdje su se prema dojavi nalazili unesrećeni planinari. Teren je bio jako zahtjevan za kretanje, sa izmjenama kvalitete snježne podloge što je dosta otežalo pristup kao i silazak s unesrećenima.

Dolaskom do unesrećenih planinara oko 01:45, započinje dugotrajno i iscrpljujuće spuštanje prema planinarskom skloništu. Obzirom da je jedna osoba bila u dosta lošem stanju, iscrpljena i vidno pod stresom, odlučeno je da je spuštamo navezanu na svakoj „sumnjivoj“ strmini. Izmjenjivali su se gelenderi, sidrišta, izrada stepenica u ledu itd, kažu iz HGSS-a.

Na planinarsko sklonište Crnopac unesrećeni su dopraćeni u 04:45 sat gdje su ostali odmoriti se i okrijepiti, a spašavatelji su krenuli prema vozilima i u Zadar došli u 06:40 sati. S planinarima je dogovoreno da nazovu na dežurni broj Stanice Zadar kada se naspavaju i odmore.

U 10 sati planinari javljaju da su u dobrom stanju i da kreću prema svom vozilu. Time se završila još jedna fizički izuzetno teška akcija spašavanja HGSS-a stanice Zadar.

HGSS je u priopćenju apelirao na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu gdje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu, da izlete planiraju u skladu sa svojim znanjem i iskustvom te da bez odlaganja zovu pomoć ako smatraju da im je potrebna.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: HGSS Zadar

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close