Lifestyle

HGSS spašavao penjače u Paklenici

Jučer u 18:45 na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar je zaprimljen poziv u pomoć od dvoje penjača, stranih državljana, koji su se našli u bezizlaznoj situaciji u stijeni Anića kuka u NP Paklenici.


Penjači su zapeli u 300 metarskom smjeru Brahm na 80-tak metara ispod vrha stijene. Kako im je to bio zadnji smjer kojeg su penjali tog dana, drugi penjač zbog iscrpljenosti nije mogao nastaviti kretanje prema izlasku iz smjera, a prvi penjač nije mogao samostalno izvući partnericu te su putem žurnog broja 112 zatražili pomoć, navodi HGSS

Nakon dojave na teren je izašlo 12 spašavatelja od kojih su dvoje već bili u neposrednoj blizini parka. Prvi kontakt s unesrećenima u stijeni je bio u 21:45, da bi već u 23:15 sati bili izvučeni na vrh stijene.

Prvi dio spašavatelja je unesrećene otpratio do parkinga u 00:40 sati, čime je ovaj dio noćnog spašavanja okončan. Druga ekipa je imala zadatak raspremiti užad i opremu kojom su unesrećeni izvučeni na sigurno.Kada se drugi dio ekipe spustio iz stijene u 01:50h, 12 spašavatelja je krenulo svojim domovima na zasluženi odmor, navodi HGSS

U akciji je sudjelovalo 10 članova HGSS Stanice Zadar te po jedan član Stanica Ogulin i Split.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HGSS | Foto: Facebook/HGSS Stanica Zadar

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close