KarijeraIzdvojeno

HGSS GOSPIĆ Kod Baških Oštarija spasili planinarku, u Kosinju sudjelovali na vježbi

AKTIVNA JESEN ZA HGSS STANICU GOSPIĆ

HGSS Stanica Gospić uobičajeno u jesenskom periodu broji više raznih aktivnosti pa tako i ove godine. Početak proteklog vikenda, petak u poslijepodnevnim satima obilježila je akcija spašavanja na Baškim Oštarijama, točnije ispod vrha Kize.


Radilo se o nezgodi u kojoj je 47. godišnja planinarka prilikom uspona na vrh Kizu nezgodno stala te pri tom uganula gležanj i nije mogla nastaviti dalje hodati. 11 spašavatelja odmah po dojavi krenulo je na intervenciju. Znajući lokaciju gdje se nezgoda dogodila vrlo brzo dolaze do unesrećene, zbrinjavaju ozljedu te transportnim sredstvom UT 2000 spuštaju unesrećenu u podnožje do vozila.

Bitno je napomenuti da opreza nikad dosta pa tako i najmanji krivi pokret može nas onesposobiti u daljnjem kretanju i izazvati veće ili manje probleme. Na sreću u ovoj situaciji unesrećena je prošla samo sa lakšom povredom što često puta i ne bude tako. U tom slučaju pozovite 112.

Subota je za gospićke spašavatelje bila određena za vježbu spašavanja iz speleoloških objekata, ovog puta odabrana lokacija je Markov ponor u Kosinju.

Spašavatelji su ušli u ponor na dubinu od -50 m i oko 100 m u dužinu te došli do vodenog sifona od kada dalje se nije moglo. Ovom vježbom ponovljene su tehnike kretanja i tehnike spašavanja u speleološkim objektima.

Uz navedene aktivnosti protekli vikend završen je i sedmodnevni tečaj tehnika spašavanja u ljetnim uvjetima koji je održan u kanjonu Velike Paklenice, koji je uspješno završio jedan član Stanice. Uz ovaj tečaj u tri vikenda održava se i tečaj tehnika spašavanja u speleološkim objektima koji uspješno pohađa jedna članica Stanice.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: HGSS Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close