NovacVijesti

HGK: Tri četvrtine tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje

Prema najnovijoj anketi HGK, tri četvrtine domaćih tvrtki (74 posto) osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je rast od osam postotnih bodova u odnosu na prethodnu anketu provedenu prije deset dana. Podjenako stradavaju izvoznici (65 posto) i uvoznici (61 posto), a najugroženijim djelatnostima (turizmu i logistici) pridružio se sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.


Više od polovine anketiranih tvrtki (53 posto) izjavljuje kako su zbog posljedica koronavirusa dosad zabilježile gubitke do pola milijuna kuna. No ako isti režim potraje narednih mjesec dana, znatno raste udio tvrtki koje očekuju znatno više troškove. Najveći im je problem trenutno realizacija dogovorenih poslova, dok će, ako se situacija ne promijeni, većinu problema uzrokovati ugovaranje novih poslova.

Anketa pokazuje da bi gotovo 10 posto mikro i malih tvrtki, a tu je riječ ponajprije o obiteljskim tvrtkama, ako se nastave problemi s koronavirusom, moralo staviti ključ u bravu. To je jasna poruka da moramo što prije donijeti mjere za pomoć gospodarstvu. Najvažnije je sačuvati likvidnost tvrtki i radna mjesta, a s tim u vezi već smo i predložili konkretne mjere Vladi, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući anketu.

Djelatnosti u kojima više od 90 posto tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje su putničke agencije, prijevoz i skladištenje, pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo. One u kojima više od dvije trećine tvrtki osjeća posljedice su umjetnost, zabava i rekreacija, trgovina na veliko i malo te prerađivačka industrija.

Više od 50 posto poduzetnika iz turizma (putničke agencije i tvrtke koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i usluživanjem hrane) prijavilo je pad bookinga između 10 i 30 posto, a 20 posto ih ima pad od 40 do 60 posto.

Padom uvoza također su najjače pogođene putničke agencije, a slijede djelatnosti prijevoza i skladištenja, pružanja smještaja i pripreme i posluživanje hrane te trgovine na malo. S druge strane, pad izvoza najviše pogađa poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo pa putničke agencije, hotele i restorane te prijevoz i skladištenje.

Ovo treba gledati i kao priliku da otežani uvoz supstituiramo domaćom proizvodnjom. Zato apeliram na sve građane da daju povjerenje lokalnim proizvođačima i kupuju hrvatsko. Naši proizvodi su provjereni, kvalitetni i zadovoljavaju najviše sigurnosne i zdravstvene standarde, poručio je Burilović.

Najveći utjecaj koronavirusa na poslovanje osjećaju Istra i Primorje, što je i očekivano jer tamošnji poduzetnici najviše posluju s tri talijanske pokrajine poharane zarazom.

Zasad samo pet posto anketiranih tvrtki ima radnike koji su u samoizolaciji, a gotovo 60 posto njih radi od kuće. Među tvrtkama koje zasad nemaju radnike u samoizolaciji, više bi od polovine odobrilo radnicima mogućnost rada od kuće u slučaju da do toga dođe. Zanimljivo je da su male tvrtke fleksibilnije po tom pitanju iako čak 15 posto velikih kompanija ima radnike koji su u samoizolaciji.

Na anketu HGK je u samo jednom danu odgovorilo više od 1300 domaćih tvrtki, što jasno pokazuje da je ova tema sve aktualnija. Komora će i dalje nastaviti s analizom stanja kako bi teškoće s kojima se njene članice susreću što bolje prenijela nadležnim tijelima.

Analiza ankete dostupa je OVDJE te u pratećim dokumentima.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HGK | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close