KolumneFrom Herzegovina with love

Hercegovački eliksir zdravlja ili kako je raštika osvojila svijet

Zna se dogoditi to da život demantira čovjeka. Bezbroj puta i na bezbroj načina. Kod mene osobno se događa sve češće, iako čovjek u dvadesetima smatra da sve zna i da ne može nikako biti pametniji. Pa hop, život! ‘Di si, Mare, šta ima?’, frajerski namigne. I onda se malo zacrveniš, ali da nitko ne vidi te obećaš sebi da više nećeš ništa stopostotno tvrditi, nego da ćeš dati vremena, sebi i životu, da se uvjeriš u neke naizgled neoborive činjenice.

Za neku hranu sam tvrdila da je ne mogu zavoljeti. No way. Ne sviđa mi se okus i amen. Ali čovjek,
u ovom slučaju žena (da budem gender korektna), s vremenom počne paziti što to unosi u organizam. ‘Ono si što jedeš’, kaže izreka. Ja sam kugla šećera. Živim, ili većinu života, sam živjela na slatku. Ok, jela sam i slanu hranu, ali čisto da ne pati organizam. Slatko za doručak, poslije ručka i nakon večer. Ako bih se natjerala da imam tri obroka dnevno. A onda čuješ rečenice tipa ‘Rak jede slatko’. I onda kreneš razmišljati o količini šećera koju uneseš u danu. Strašno! Da se razumijemo, nisam se ja potpuno odrekla slatka. Ali ako sam jednom dnevno jela nešto slatko plus šećer u kavi, najčešće ne unosim više ništa slatko. Ali slatko nije tema ove kolumne.

Uglavnom, tvrdila sam da ne bih mogla jesti raštiku, odnosno varivo od raštike. Kao dijete sam je morala jesti jer te mater natjera. A kad mater u Hercegovini nešto kaže, vjerojatno bi se i papa ustručavao kontrirati. I onda plačeš nad tanjurom, mama, ne moguuu, povratit ćuuu, a mater to završi presedanom koji je jači od onog strasburškog:’ Pojedi, pa onda povrati.’

Raštika je ona zelena biljka, viri posađena u kutu vrta, Mostarci bi rekli niđe veze, ni izgledom ni okusom. Ali što je zapravo raštika? Spada u kupusnjače, mediteranska biljka, bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Kažu da obiluje nekim sumpornim tvarima koje štite od raka. Moćna ova raštika, jelde? Ubrojena je u 100 najzdravijih namirnica svijeta.
Nekad moraš istražiti nešto da bi shvatio koliko to vrijedi. Ali raštika u Hercegovini nije samo jelo. Jeste mislili! Recimo da se opečete. U ostatku svijeta stavljate razne meleme i obloge. U Hercegovini premažete opekotinu svinjskom masti i obložite listom raštike. Malo drži i skinuto k’o s rukom. Također, raštika pomaže kod reumatskih bolova, upale mišića i proširenih vena, a također i protiv glavobolje i migrene. Oblozi se primjenjuju i u liječenju probavnih tegoba, upala mokraćnog sustava, ginekoloških upala i menstrualnih tegoba te kod astme i bronhitisa. Nema u Hercegovini da jednu stvar koristiš samo za jednu svrhu. Slično je i sa rakijom. Rakija se pije, oblozima od nje se skida tjelesna temperatura i čiste se prozori. Prema tome, gospodo, nema više da ne valja raštika. Ako je niste dosad koristili, ubacite je što više u prehranu i za ostale potrebe.

A ima još nešto jako lijepo vezano za raštiku. U Hercegovini se već šest godina zaredom održava gastro manifestacija ‘Raštikijada’. Prošli vikend je održana šesta po redu. Raštikijada se održava u prelijepom hercegovačkom ambijentu Agroturizma Marića gaj, u Ružićima, u Grudama.

Pozvana sam ove godine i to mi je bio prvi put da sudjelujem. Oduševljenje na najjače. Prije par godina sam mislila da nemam što tu raditi, jer sam vjerovala da samo starija populacija tu dolazi i kuha raštiku. Sve suprotno. Toliko mladih ekipa i toliko različitih jela sa raštikom.

Raštikijada je natjecanje gdje se prijavljene ekipe natječu tko će pripremiti originalnije jelo od raštike. Ove godine su se natjecale ekipe iz Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Njemačke. Također, događaj okuplja i brojne druge promotore hrane.

Sve što mogu reći da sam po prvi put probala Međimursku gibanicu, Međimursku šunku i Slavonski čobanac. Predivno i gotovo! Pobjedila je ekipa HKUD Hercegovac na čemu im čestitam od srca.

Ali ono što me najviše fasciniralo su pobjednička jela u inovativnoj kategoriji, ekipe Zimbra.

Čips od raštike (dehidrirani listovi raštike, posuti sa solju i mljevenim čilijem), svinjski lungić na posteljici od pesta od raštike i kreme od cvjetače. Znači može se ako se hoće. Čestitke ekipi na inovacijama.

Ne rekoh vam kako sam počela jesti svježu raštiku. Pravim smoothije u koji ide cijeli list svježe raštike, a najbolja stvar je da se okus nikako ne osjeti. Pravim zdravi doručak u koji ide: jogurt, banana, med, 2,3 badema, list raštike. Ovo je neka osnovna smjesa. Možete dodati još voća po želji, žitarica, orašastih plodova. Imate potrebnu dnevnu količinu vitamina i svih ostalih tijelu potrebnih tvari. A okus je odličan.

Nedavno je u Širokom Brijegu bila izložba slika i promocija knjige ‘Zaboravljena u stihu’ umjetnice i spisateljice Žane Coven, podrijetlom iz Hercegovine, a nastanjene u Milanu. Njena sjećanja na djetinjstvo u Hercegovini su duboka i nezaboravna, a jedno od sjećanja je vezano i za raštiku. A ovako to opisuje u pjesmi:

Žana Coven: ZAPIS O RAŠTIKI

Malena
Biljka
Il’ kupus
Crni
Na
Uglu
Njive
U brazdi
Nikad
Na
Grudi
U duvan
Gleda
Suncu
Se smiješi
Najbolja
S lukom
Može
U peki
S krtolom
Dobra
Uz
Pršut
Meki
Hercegovac
Svaki
Njome
Se diči
U loncu
Samo
Ne i u
Priči
Što
Biti
Može
Hajde
Ne kruži
Raštika
Brate
Više
Ne duži

Iz Hercegovine, s ljubavlju!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: grude-online.info

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close