PolitikaIzdvojeno

HEP se ogradio od sporne ekshumacije pokojnika s groblja Mance Draga u Gornjem Kosinju?

Hrvatska elektroprivreda (HEP) očitovala se o spornoj ekshumaciji pokojnika sa starog groblja u Gornjem Kosinju.


Podsjetimo, mještani Gornjeg Kosinja pobunili su se zbog ekshumacije svojih predaka radnim strojevima na groblju Mance Draga koje je u privatnom posjedu njihove župe. Tamošnji župnik, vlč. Pero Jurčević, stao je uz svoje župljane te su na Općinskom sudu u Gospiću ishodili privremenu obustavu radova.

O ovim incidentima Tportal je poslao upit Hrvatskoj elektroprivredi koja je na građevinskoj tabli na samom groblju navedena kao naručitelj premještanja posmrtnih ostataka s područja buduće akumulacije HES Kosinj.

Iz HEP-a, međutim, poručuju da naručitelj radova ekshumacije nije HEP, nego komunalno poduzeće Perušić d.o.o. koje je upravitelj groblja.

“Iako HEP nije naručitelj radova, od Općine Perušić koja je osnivač komunalnog poduzeća, zatražili smo punu informaciju o tijeku i načinu provedbe ekshumacije jer nam je iznimno bitno da se ona provodi s najvećim pijetetom”, napomenuli su iz HEP-a za tportal.

Navode da je Perušić d.o.o., kao naručitelj, na temelju javnog natječaja sklopio ugovor o ekshumaciji s ovlaštenim trgovačkim društvima, a radove financira HEP kao investitor HES-a Kosinj.

Svjesni smo da je odnos prema pokojnicima, prema našim precima i preminulim bliskim osobama jedna od najosjetljivijih tema za svakog pojedinca, za lokalnu zajednicu i čitavo društvo. U tom smislu iskreno suosjećamo sa svakom osobom koja se iz bilo kojeg razloga osjeća pogođenom zbog radova na groblju koje su izveli izvođači angažirani od strane Perušića d.o.o. U komunikaciji i suradnji s Općinom Perušić i lokalnim komunalnim društvom nastojali smo pravovremeno i cjelovito informirati lokalno stanovništvo o razlozima, načinu i rokovima premještenja posmrtnih ostataka. Vjerujemo da će dijalog i suradnja svih uključenih dionika dovesti do toga da u budućnosti neće više biti razloga za takvu reakciju mještana”, napisali su HEP-ovci.

Na pitanje tportala hoće li nakon ovoga mijenjati izvođača radova, kažu da s obzirom da HEP nije naručitelj odnosno ugovaratelj radova, ne mogu utjecati na izbor, odnosno moguću promjenu izvođača.

Međutim, naša je želja i namjera da se čitav postupak premještanja posmrtnih ostataka obavi ne samo u skladu sa zakonskim propisima, nego prema najboljoj praksi uz iskazivanje dubokog pijeteta prema pokojnicima i poštovanja prema njihovim potomcima i svim mještanima. To smo jasno komunicirali i Općini Perušić kao osnivaču upravitelja groblja od koje smo, kako smo već i naveli, zatražili punu informaciju o tijeku i načinu provedbe ekshumacije”, poručili su iz centrale u Zagrebu.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Čitatelj

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close