Ličko-senjska županijaPolitika

HDZ napao Hrvatski radio Otočac – veliki sukob politike i medija u Otočcu

Politika i mediji dobro surađuju ukoliko postoji zajednički interes, a to u Otočcu to nije slučaj. Lokalni HDZ i partneri, točnije Klub vijećnika HDZ-a, HSP-a i HSLS-a, ispred Kluba vijećnika Grada Otočca oštro je i javno prozvala Hrvatski radio Otočac i njegovu direktoricu Ružu Orešković.

Sve se dogodilo kao reakcija na tekst objavljen na Radio Otočcu, za koji HDZ tvrdi da je netočan i falsificiran. Međutim, direktorica Ruža Orešković ih je razuvjerila objavljivanjem potpisanog dokumenta od strane predsjednice MO Podum-Škare gđe. Savke Poznić.

Priopćenje HDZ-a, a zatim i Priopćenje Radio Otočca


“Klub vijećnika Grada Otočca
Hrvatske demokratske zajednice
Hrvatske stranke prava
Hrvatske socijalno liberalne stranke

Hrvatski radio Otočac
n/r urednice Ruže Orešković

PREDMET: Zahtijevamo da na temelju čl. 40 i čl.41. Zakona o medijima objavite u istim terminima ispravak netočne informacije.

Na Hrvatskom radio Otočcu u informativnim emisijama vijesti i događajima u proteklom tjednu, objavili ste netočne i zlonamjerne informacije pod nazivom “reagiranje na rad gradskog vijećnika iz srpske nacionalne manjine”. Navodi se u istoj informaciji da vijećnica Janjatović ne zastupa interese Srpske nacionalne manjine nego interese svog stranačkoga šefa. Ova tvrdnja nije ničim potkrijepljena, te je stoga odbacujemo kao notornu laž. Dalje se navodi da vijećnica Janjatović manjinu koju zastupa uglavnom ne poznaje što je opet laž, jer ista putem svoga radnog mjesta i mjesta stanovanja poznaje veliki dio građanstva, ali to u konačnici nije bitno. U pismu se poziva da vijećnica podnese ostavku i to na samom početku mandata, kada još rad gradskog vijeća nije ni počeo zbog opstrukcije gradonačelnika Kostelca, a ne vijećnika.

Vi urednice gospođo Orešković bili ste na te dvije sjednice gradskog vijeća, i kao iskusna novinarka – urednica ste trebali odmah vidjeti da je dopis lažan, te da su namjere iznesene u pismu netočne i falsifikat.

Obratili smo se Srpskom narodnom vijeću, a ne kako se navodi u pismu Srpskom nacionalnom vijeću. Logo Srpskog nacionalnog vijeća iz navedenog dopisa, navode da nije u uporabi već više godina. Ujedno u odgovor Srpskog narodnog vijeća (ne nacionalnog) navodi se da nitko od njihovih članova nije pisao dotično pismo.

Nas vijećnike grada Otočca, žalosti da je Hrvatski radio Otočac izgubio ono što je najvažnije, a to je smisao za objektivnost. Plasirati netočne, neistinite i zlonamjerne informacije ovakvog tipa bez da se provjeri i priupita optužena strana nepoznato je u objektivnom novinarstvu. S obzirom na navedeno najoštrije demantiramo sve navedeno i objavljeno u Vašim informativnim emisijama.

Mi gradski vijećnici pozivamo na suradnju u općem, a ne pojedinačnim interesima. Želimo reći da se i politika kao i uređivanje radio emisija može i mora voditi pošteno i objektivno ma koliko to nekima teško bilo.

dr.sc. Branislav Šutić, prof./Kristijan Bakarić, bacc.oec./Milan Sigurnjak, ing.”

Na to Ruža Orešković s Radio Otočca odgovara Otvorenim pismom:

Otvoreno pismo Ruže Orešković

Mora biti teško životni mozaik slagati na neistinama, istodobno prozivajući druge što ih ne slijede…

Svi smo različiti i stoga su nam prioriteti posve drugačiji. Kada imamo posla i životnih sadržaja, manje se bavimo sitnim pakostima, smicalicama, podmetanjima… (a možda je samo stvar u karakteru?!)

Novinarstvo je častan poziv – ako ga tako shvaćamo. Da smo u Domovinskom ratu u Otočcu toliko pakostili i podmetali jedni drugima, gdje bismo danas bili, s kakvim teretom živjeli i kako bismo se gledali međusobno u oči?!

Navela sam to samo zbog činjenice, ipak značajnog i dugotrajnog iskustva u novinarstvu, da bih olako prodala ili bacila u vjetar sve što sam do sada radila.

Biti objektivan, odvagnuti izgovorenu riječ, svakako otvoriti put i drugačijem mišljenju nije jednostavan zadatak.

U našem društvu trebali bismo imati jednaka građanska prava.

Žalosti spoznaja da neki imaju obraz kao đon premazan lažima i interesima – osobni razlog zbog kojeg sam prije trinaest godina otišla iz Hrvatskog radio Otočca (i vratila se četiri godine kasnije kada su se okolnosti promijenile), jer savjest je nešto što se ne prodaje, (nekima nepoznat pojam) i opet smetam…

Otočac je mala sredina, međusobno se poznajemo. Neki su ustrajni u “pakiranjima”. U tome na odgovornoj funkciji kao glavna urednica i direktorica (suvlasnica tek 3,55 posto, kao i drugi zaposlenici radija) (NN br. 8/2017. ) ne želim sudjelovati.

Vama je, kao bivšem direktoru HRO-a kroz četverogodišnji mandat, jako dobro poznata vlasnička struktura radija, a uporno plasirate laži. Osim toga, tada ste kao direktor ubirali više proračunskog novca kako iz Grada tako i Županije (politička podobnost?!).

Odgovorno tvrdim da HRO ima dugogodišnju novinarsku slobodu tijekom proteklih mandata gradonačelnika i Barkovića i Kostelca.

Zbog čega otvoreno pismo? Zbog Vašeg konkretnog prozivanja !

Kao radijska urednica oštre riječi katkada nastojim ublažiti, ali ako već inzistirate – i naši sugrađani srpske nacionalnosti i njihovi legalni predstavnici imaju i imat će pravo na javno reagiranje. Ovoga puta riječ je o reagiranju koje je svakako potpisala predsjednica MO Podum– Škare gđa Savka Poznić. Kao ozbiljna novinarka i urednica ne bih si dopustila objavu bez potpisa (poput nekih portala).

Hrvatski radio Otočac, dok sam odgovorna urednica, jednako cijeni sve naše slušatelje, a uvaženi dr. sc Branislave Šutiću, Vama javno poručujem da ste među jednakima.

Cijeneći Vašu funkciju predsjednika GO HDZ-a, podsjećam Vas i kao predsjednika Gradskog vijeća Otočca da imate mogućnost razotkrivati se otočkoj javnosti i putem izravnih prijenosa sjednica na frekvencijama  Hrvatskog radio Otočac, a o onima koji vas slijede i oponašaju – reći ću: oprosti im Bože jer, možda, doista ne znaju što čine!

Profesionalnost ostaje kriterij za budućnost, vrijeme čuvamo za male životne, jednostavne i dragocjenije teme, bez daljnjih potreba osobnog komuniciranja! – piše Ruža Orešković u priopćenju.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikipedia

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close