Tech

Hakeri su korisnicima iPhonea i iPada ukrali na tisuće Apple-računa

Hakeri su korisnicima iPhonea i iPada ukrali više od 225.000 Apple-računa, otkrile su sigurnosna tvrtka Palo Alto Networks i kineska tehnološka skupina WeipTech. U Palo Alto Networksu vjeruju da je riječ o najvećoj malwareom uzrokovanoj krađi Apple-računa.


Dobra vijest za većinu korisnika iPhonea i iPada je da malware KeyRaider napada samo uređaje koji su “jailbreakani”, to jest na kojima su uklonjene restrikcije kako bi se, na primjer, mogle skidati dodatne aplikacije koje nisu službeno dostupne u Appleovoj trgovini. Ovaj malware uglavnom se nalazi na kineskim stranicama i aplikacijama koje nude softver za jailbreakane uređaje, ali se proširio i izvan Kine. U Palo Alto Networksu navode kako se čini da su zahvaćeni korisnici iz još 17 zemalja, uključujući Francusku, Rusiju, Japan, Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Njemačku, Australiju, Izrael, Italiju, Španjolsku, Singapur i Južnu Koreju.

Napad je prvi otkrio i_82, student Sveučilišta u Yangzhouu i član amaterske skupine WeipTech, čiji su članovi u srpnju počeli istraživati vijesti da su Apple-računi nekih korisnika korišteni za neodobrene kupnje i instalaciju aplikacija. Zaraženi iPhonei hakerima odaju podatke kao što su korisničko ime i lozinka Apple-računa te jedinstveni identifikacijski broj iPhonea. Hakeri su također uploadali softver koji drugim ljudima omogućuje da korištenjem žrtvinih podataka besplatno skidaju aplikacije na iTunesu. Softver je skinulo oko 20.000 ljudi.


Tekst: večernji hr

Slika: wikimedia commons

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close