Tech

Hakeri u napadu na auto

Očito mnogim hackerima više nije zabavno upadati u računala, krasti brojeve kreditnih kartica, sada su na redu automobili. Hoće li to biti na električnim automobilima poput Tesle gdje o svemu brine računalo ili pak onim s ugrađenim računalom kontrolira sve vitalne funkcije motora, te sustave za zabavu postaje zapravo nevažno.


Hackeri su naime otkrili da se može upasti u Uconnect instaliran u dijelu Fiat-Chrysler vozila i jednostavno  preuzeti nadzor nad vozilom i primjerice platiti i gasiti, pojačavati radio, ali i pri manjim brzinama ugasiti motor, ubaciti u „ler“. I to sve na daljinu.

Naravno da to nije nimalo lako, trebati imati IP dresu vozila, softver, znanje i „vozilo je vaše“. Ovo zvuči vrlo jednostavno, no nije baš tako. U ovome trenutku, smatraju stručnjaci nije toliki problem s Uconnectom već se pokazuje kakve probleme mogu očekivati proizvođači svih vozila koja imaju sustave koji su automatski spojeni na Internet. Za autoindustriju to predstavlja veliki izazov.

Prošle godine otkriven je sigurnosni propust u softveru ugrađenom u Tesla automobile koji je omogućavao otvaranje vrata, a ove godine hackeri su pozvani da pokušaju probiti sustave zaštite. To sve dokazuje da digitalizacija s jedne strane donosi brojne prednosti, ali i izazove za automobilsku industriju.


 

Tekst: ictbusiness.info
Foto:  blogs-images.forbes.com
Video: youtube.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close