Automoto

HAC izdao važna upozorenja za vozače koji kreću na put ovog vikenda

Iz Hrvatskih autocesta izdali su važna upozorenja za vozače s obzirom na početak turističke sezone 17. lipnja


U HAC-u ističu da se već tijekom ovog vikenda očekuje se pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji. Također, očekuje se i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana.

Također, važna obavijest za vozače je da se od 15. lipnja do 14. rujna za I.A, I. i II. skupinu vozila primjenjuju sezonske cijene cestarina koje su 10-ak posto više.

HAC ističe da su završeni svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom privremenom signalizacijom.

Teške prometne nesreće

Zadnjih dana, na žalost, svjedoci smo nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima. HAC upozarava da se u danima povećanog prometa na autocestama povećava i broj prometnih nesreća.

Molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima. Također napominjemo, da i najmanja prometna nesreća, samo s materijalnom štetom, značajno usporava promet. Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor, poručuju iz Hrvatskih autocesta.

Hitni koridor

Hitni koridor omogućava vozilima hitne pomoći, policije ili vatrogasne postrojbe da u što kraćem roku stignu do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba te pruže medicinsku pomoć. Poznato je da ukoliko pacijent od dojave do dolaska u hitni bolnički prijam stigne u “zlatnom satu”, šanse za preživljavanje veće od 30 do 50 posto. Stoga je i Zakonom propisano kretanje vozača koji moraju omogućiti prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska, propustiti ih i prema potrebi zaustaviti svoja vozila na način da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Stanje na autocestama

U HAC-u mole sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/ ili web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike će obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Tijekom ovog vikenda na autocestama u tijeku su, na većini objekata završni radovi sanacija, mole se vozači za poštivanjem prometne signalizacije, praćenjem poruka na info-displejima o uvjetima na cesti i prilagodbi vožnje stanju u prometu.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Wikimedia Commons | Foto: PEXELS

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close