VijestiScena

Gupčeva lipa nominirana za Europsko stablo 2019. godine

Gupčeva lipa iz Gornje Stubice, kao prastari živi svjedok seljačke bune 1573., predstavlja ove godine Hrvatsku na natjecanju za Europskog stablo godine, čija je svrha istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini.


Kako stoji na stranici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, u natjecanju sudjeluje 15 država a Hrvatska se prvi put priključila 2018. kandidaturom platane na trgu u Trstenom. Sudjelovanjem Hrvatske u natjecanju promovira se prirodna baština države.

 Gupčeva lipa je prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe, stoji na stranici Javne ustanove.

Natjecanje za Europsko stablo godine ne stavlja u središe pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.

Nominaciju je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt.

Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače 2019. godine. Glasati se može elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine: https://www.treeoftheyear.org

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close