Vijesti

Greška koju radimo kada upoznajemo nove ljude

Nije tajna da se mnogi prilikom upoznavanja često međusobno procjenjuju na temelju vanjskog izgleda. Alexander Todorov, profesor psihologije na sveučilištu Princeton, sa svojim timom proveo je istraživanje o ovoj temi i potvrdio da svakodnevno o novim ljudima donosimo zaključke bazirane isključivo na njihovom izgledu tj. na temelju izgleda njihovog lica.


Ponekad to radimo svjesno, ali često i potpuno nesvjesno. Jednostavno si ne možemo pomoći, odmah formiramo dojam o ljudima, kazao je Todorov za Business Insider.

Upozorava da su ti dojmovi netočni jer ljudima pristupamo s određenim očekivanjima, ponekad predrasudama i uglavnom ponašanje povezujemo s izgledom lica. U obzir uzimamo crte lica, ali i emociju koju ono u tom trenutku projicira. Jednostavnije rečeno, za nasmijanu osobu odmah ćemo pomisliti da je dobronamjerna i ljubazna, iako istina može biti potpuno drugačija. S druge strane, osoba namrgođenog lica neće nam ulijevati povjerenje iako se možda radi o osobi kojoj s punim pravo možemo vjerovati.

U nastavku pročitajte kakve osobine pridajemo najčešćim tipovima lica.

Lice klasične ljepote – kompetentnost, inteligencija, povjerenje.

Djetinje lice – nedostatak fizičke snage, naivnost, pokornost. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close