DogađanjaLikaPolitika

GRBOVI GRADOVA Što je prije vuka bio simbol Gospića i odakle lav na grbu Otočca?

Grb je simbolički znak kao obilježje jedne države, naroda, grada, plemićke obitelji ili pojedinca.


Prve grbove donijeli su na svojim štitovima ratnici koji su se vratili iz I. križarskog rata , a od križara su se proširili po čitavoj Europi. Grbovi su se nosili na štitovima kako bi se ratnici međusobno raspoznavali, a štit je ostao sve do danas glavna osnova svakog grba.

Svaki grad u Hrvatskoj ima svoj grb na kojemu se nalaze različiti simboli, pa tako i gradovi u Ličko-senjskoj županiji. Jeste li se ikada pitali odakle lav na grbu Otočca i što predstavlja križ na grbu Novalje? Zašto je vuk simbol Gospića, a zašto se na grbu Senja nalazi sveti Juraj?

Prikazi na grbovima nisu slučajni, već pričaju zanimljive priče o prošlosti i osobinama gradova koje predstavljaju.

Gospić – od Tesline turbine do vuka 

Izvor: wikimedia commons / Željko Heimer

Grb glavnog grada Ličko-senjske županije je crvene boje, a prikazuje srebrnog vuka koji u desnoj šapi drži mač. Vuk je danas zaštićena i gotovo istrebljena životinja, ali Lika je u prošlosti bila napučena ovim zvijerima zbog čega je vuk karakteristična životinja ovih prostora. Prema jednoj teoriji, ime Like dolazi od grčke riječi lykos (vuk), a vuk je i simbol 9. gardijske brigade “Vukovi” koja je kroz svoj ratni put tijekom Domovinskog rata dala značajan doprinos u oslobađanju Hrvatske.

Što se nalazilo na grbu Gospića prije usvajanja današnjih simbola?

Prije današnjeg grba s vukom koji je usvojen 1999. godine., na grbu grada Gospića nalazilo se pročelje gospićke katedrale s obrisima Velebita i Visočice u pozadini. Još je stariji i zanimljiviji grb općine Gospić koji je bio u upotrebi od 1980. do 1990. godine. Na ovom grbu je, između ostalog, bila prikazana japodska kapa koja je po jednoj teoriji davni predak ličke kape, te turbina generatora u čast izumitelja Nikole Tesle koji je rođen u Smiljanu pored Gospića.

Gospodari Gacke na grbu Otočca

Grb Grada Otočca usvojen je 23. listopada 1995. godine, a nastao je kombiniranjem dvaju elemenata. Grbom dominira crveni lav koji potječe s obiteljskog grba knezova Frankopana, najpoznatije hrvatske velikaške obitelji u čijem se posjedu od kraja 13. stoljeća nalazila Gacka županija s Otočcem.

Izvor: wikimedia commons / Željko Heimer

Kroz nekoliko stoljeća vladavine Gackom Frankopani su ostavili veliki trag na ovim prostorima. Izgradili su obrambene zidine i crkve te poticali kulturu i pismenost, a zahvaljujući Sigismundu Frankopanu osnovana je biskupija sv. Nikole u Otočcu koja je djelovala od 1461. do 1535.

Obitelj Vilić

Iznad frankopanskog lava, na grbu Otočca se nalazi simbol još jednih vlasnika Gacke. Radi se o tri polumjeseca koja su preuzeta s grba obitelji Vilić. Vilići pripadaju starom i uglednom  plemićkom rodu, a živjeli su oko Švice u Gackoj dolini. Po njima se i Staro Selo kraj Otočca zvalo Vilići.

Senj – povijesni grb s likom svetog Jurja

Izvor: wikimedia commons / Željko Heimer

Današnji grb grada Senja usvojen je 15. travnja 1992.  godine, a temelji se na starom povijesnom grbu s likom sv. Jurja, nebeskog zaštitnika grada Senja i drevne senjske biskupije.

Sveti Juraj jedan je od najštovanijih pučkih svetaca, simbol pobjede dobra nad zlom, svjetla nad tamom, ljubavi nad mržnjom i života nad smrću. Njegov život je opisan u mnogim legendama, a na grbu grada Senja prikazana je najpoznatija legenda koja govori o borbi sveca sa zmajem.

Iza prikaza sv. Jurja na konju kako kopljem ubija zmaja, na grbu grada Senja nalazi se pet crvenih kvadratića koji simboliziraju hrvatski grb i tvrđavu Nehaj s koje su senjski uskoci branili grad i pripremali napade na Turke i Mletke.

Što simbolizira križ na grbu Novalje?

Na području Novalje pronađeni su brojni arheološki nalazi koji svjedoče o tisućljetnoj prošlosti ovoga grada, poput

Izvor: wikimedia commons / Željko Heimer

ostataka triju ranokršćanskih bazilika iz 4. i 5. stoljeća. U tom razdoblju u Novalji je postojala jaka kršćanska zajednica, a bila je i poznato hodočasničko središte antičkog svijeta.

Na grbu grada Novalja, koji je usvojen 26. svibnja 1995. godine, prikazan je jedan od najznačajnijih arheoloških nalaza s područja Novalje, ranokršćanski križ odnosno Kristov monogram koji u sebi sadrži slovo P. Na taj način križ označuje Krista, ali istodobno znači i PAX (mir). Križ je zlatne boje, a nalazi se na plavoj pozadini koja simbolizira more.

 

 

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close