Turizam

GRADI SE KUĆA ŠPILJE! Baraćeve špilje i NP Plitvička jezera potpisali sporazum o partnerstvu

Baraćeve špilje, javna ustanova koja na području Plitvičkih dolina već godinama uspješno štiti prirodu te ju prezentira zainteresiranim turistima u Novoj Kršlji, objavila je potpisivanje Sporazuma s Nacionalnim parkom Plitvička jezera


Nakon mnogo planiranja i projektiranja, danas su iz Baraćevih špilja predstavili projekt Posjetiteljski centar Kuća špilje koji je prijavljen na europski fond Konkurentnost i kohezija Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, a Nacionalni park Plitvička jezera sufinancirati će izgradnju.

Javna ustanova Baraćeve špilje nositelj je projektnog prijedloga Posjetiteljski centar Kuća špilje kao glavne sastavnice primarnih projekata za razvoj destinacije Plitvičke doline. Na konkretnom projektu radi se već nekoliko godina, a predstavljen je još 2014. godine u JU NP Plitvička jezera i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode čiju potporu i praćenje pripreme projekta uživamo već nekoliko godina. Predmetni javni poziv je velika prilika da ostvarimo bespovratna sredstva iz kohezijskoga fonda koji financira projekt do 85% ukupnih troškova. S druge strane, NP Plitvička jezera također projektira Posjetiteljski centar Medveđak koji će biti tematski i programski uvezan s ponudom Baraćevih špilja. – ističe Tihana Oštrina, ravnateljica Javne ustanove Baraćevih špilja.

Zajednički cilj jest pridonijeti razvoju čitave regije, a kroz održivo upravljanje zaštićenim područjima. Nakon brojnih sastanaka i pomnog planiranja s JU NP Plitvička jezera na temu suradnje dviju ustanova u smislu održivog upravljanja posjetitelja u NP Plitvička jezera i usmjeravanju posjetitelja iz NP Plitvička jezera u zaštićeni krajolik Baraćeve špilje, prošli tjedan ravnateljica JU Baraćeve špilja Tihana Oštrina i ravnatelj JU NP Plitvička jezera Anđelko Novosel potpisali su sporazum o partnerstvu na projektu te sufinanciranju projekta od strane JU NP Plitvička jezera.

Kako će izgledati Kuća špilje?

Glavna atrakcijska i prihvatna točka projekta je centar za posjetitelje koji sadrži: prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 m2.

Postavljeni ciljevi prilikom razvoja postava posjetiteljskog centra su unaprijediti infrastrukturu za posjetitelje te ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta, omogućiti obilaske i posjetiteljima s posebnim potrebama, te stvoriti stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti i srodnih dodanih vrijednosti.

Podrazumijeva se kroz projekt i upotreba suvremene tehnologije za kreiranje doživljaja i interpretaciju prirodne i kulturne baštine, što je vro velik korak pri dočaravanju doživaljaja u suvremenom dobu. Uz to, ovaj projekt gradnje Kuće špilje poticati će i interes za kulturu i prirodu kod lokalnog stanovništva, te razvijati svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode.

Ukopana ispod zemlje kao autentično predstavljanje prirode

Objekt je projektiran na način da svojim propozicijama odgovara lokalitetu koji predstavlja, te je iz tog razloga ukopan ispod zemlje. U objektu tematski i interpretacijski razlikuju se dvije veće cjeline – opće biološko – geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta, te svojevrsni “showroom”. Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje centra, sve to ima priliku iskusiti kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata.

Projektu su Pismom potpore podržale i Karlovačka i Ličko-senjska županija, te LAG Lika.

Nekoliko eksluzivnih fotografija projektirane Kuće špilje u Baraćevim špiljama donosimo u fotogaleriji.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close