Vijesti

Grad Zagreb započeo provedbu projekta ,,Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe”

Grad Zagreb započeo je provedbu projekta ,,Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe” tijekom 2016. godine.


Projekt provode Dom zdravlja Zagreb-Zapad/Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC i suradne ustanove, a uz potporu i koordinaciju Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za obrazovanje.

Projekt je po ocjeni IFMSA (lnternational Federation of Medical Students Associations) 2016. godine odabran u prvih 10 projekata na svijetu a u kolovozu iste godine predstavljen je na Generalnoj skupštini IFMSA u Mexicu, kojom prilikom je osvojio 2. mjesto (Rex Crossley Awards).

Projekt je 2017. godine od Agencije za odgoj i obrazovanje dobio pozitivno stručno mišljenje te odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu planiranih aktivnosti, kao i Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2016/2017 u kategoriji Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici.

Ciljevi Projekta su, kroz edukacije i niz radionica vršnjačke podrške mladima, podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i upoznavanje s mehanizmima očuvanja i osnaživanja mentalnog zdravlja. Ujedno se stvaranjem ugodne atmosfere olakšavaju rasprave o svim problemima i pitanjima ove tematike, što pridonosi i ostvarivanju drugog važnog cilja Projekta – destigmatizaciji mentalnih poremećaja.

Ovo je treća godina provedbe Projekta. U prethodnom razdoblju (šk.god 2016/2017 i 2017/2018) ukupni obuhvat bio je 9 srednjih škola na području Grada Zagreba, odnosno 1.121 učenica i učenika trećih razreda. Za školsku godinu 2018/2019 planiran je obuhvat od 11 novih srednjih škola (procjena oko 40 razreda, 1000 učenika) na području Grada Zagreba, koje do sada nisu bile obuhvaćene ovim Projektom niti projektom Prevencije vršnjačkog nasilja „Nije COOL biti BULLY“.

Predstavljanje projekta odabranim školama za školsku godinu 2018/2019 i edukacija nastavnika prva je aktivnost u okviru projekta Pogled u sebe. Edukaciju nastavnika provesti će stručnjaci Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Zagreb-Zapad i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“.

Edukacija će se održati u petak, 14. rujna 2018., u prostoru Centra za zdravlje mladih, Heinzelova 62a s početkom u 12.00 sati.

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close