NovacIzdvojeno

Grad Zagreb je 40 puta gospodarski snažniji od Ličko-senjske županije

ANALIZA HGK

Jedino grad Zagreb i Primorsko-goranska županija imaju plaće veće od državnog prosjeka, Dubrovačko-neretvanska je izjednačena s prosjekom, a sve ostale županije su ispod njega. Pokazala je to analiza o raznolikostima i gospodarskim potencijalima koju je izradila Hrvatska gospodarska komora, javlja Večernji list.


Najnoviji službeni dostupni podaci o neto plaćama su iz 2018. U svim županijama neto plaće su rasle, najviše u Međimurskoj (7,2 posto), Varaždinskoj (5,5) i Krapinsko-zagorskoj županiji (5), dok je najniži rast ostvaren u Virovitičko-podravskoj (2,2), Dubrovačko-neretvanskoj (2,4) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,5). Iako su Međimurcima plaće najviše rasle, one su još uvijek za 1800 kuna manje od onih u vodećem Zagrebu (7187 kuna), dok za varaždinskima zaostaju za gotovo 2000 kuna!

Odmah iza Zagreba su Primorsko-goranska (6180) i Dubrovačko-neretvanska (6164), a najniže su plaće u Virovitičko-podravskoj (5047), Bjelovarsko-bilogorskoj (5161) i Varaždinskoj (5199). Gospodarski najjači grad Zagreb, prema posljednjim raspoloživim podacima za 2017., stvara čak 34 posto ukupnog BDP-a Hrvatske i gotovo je četrdeset puta gospodarski snažniji od Ličko-senjske županije, koja stvara tek 0,9 posto BDP-a. Od 2013., kad je Hrvatska postala članica EU, pa sve do 2017. kontinuirano je trajao trend povećanja broja odseljenih u inozemstvo.

U 2018. godini taj je trend u većini županija zaustavljen pa je u toj godini gotovo u svim županijama, osim Krapinsko-zagorske, Međimurske, Zadarske i Istarske, broj odseljenih u inozemstvo bio manji u odnosu na 2017., navode u HGK. No u 2019. ponovno se bilježi trend povećanja broja odseljenih.

Najveći rast stope iseljavanja od čak 39,9 posto imala je Zadarska županija, u kojoj je broj onih koji su otišli porastao s 1370 na 1917, slijedi Istarska sa stopom od 39,4 posto, a na trećem je mjestu Karlovačka županija s 31,8 posto. Najveći pad iseljavanja imale su Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Međimurska županija.

Više na Večernji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close