Scena

Grabovača u asocijaciji “Parkovi Dinaridi”!

Jučer je u Podgorici službeno osnovana regionalna asocijacija “Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida”. Dio te priče je i Pećinski Park Grabovača iz Perušića.

U nazočnosti ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore, g. Branimira Gvozdenovića, 36 predstavnika zaštićenih područja iz regije Dinarskog luka sudjelovalo je u osnivačkoj skupštini regionalne asocijacije „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“ u podgoričkom hotelu Ramada. Nakon što je 60 parkova iz osam zemalja regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije, potpisalo pismo o namjeri osnivanja asocijacije u listopadu ove godine, na trećoj WWF-ovoj međunarodnoj konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u hrvatskom Nacionalnom parku Brijuni, sada je i službeno postavljen temelj njenog budućeg rada i razvoja.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo da je naša zemlja sjedište ove Asocijacije i  dio ove organizacije koja  ima za cilj stvaranje platforme zaštićenih područja kroz povezivanje svih parkova u regionu Dinarskog luka. Osnivanje ove Asocijacije predstavlja rezultat dogovora postignutog u Budvi prije godinu dana, usvajanjem zajedničkog dokumenta “Velika pobjeda za Dinarski luk”, istaknuo je minister Gvozdenović.

Pećinski Park Grabovača jedini je park u ovoj novoosnovanoj asocijaciji koji nema predznak “nacionalni”. Ravnateljica Parka Katarina Milković dala nam je informacije da su već prvog dana osnivanja kao Grabovača inicirali određene projekte s kolegama iz drugih parkova, te će se već po povratku u Hrvatsku iz Perušića uputiti projektni prijedlog programa prema Asocijaciji Parkovi Dinaridi. Ovim korakom i ulaskom u sustav “Dinarida” otvoren je veliki prostor za međunarodnu suradnju Grabovače koja se u granicama županije polako ali sigurno pozicionira kao sve ozbiljnija turistička atrakcija naših krajeva.

OSNIVANJE I FORMALNA TIJELA

Osnivanjem „Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida“ na današnjoj Osnivačkoj skupštini predstavnici zaštićenih područja iz osam zemalja regije usvojili su njen Statut, izbarali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tijela i time formalno-pravno postavili temelj njenog budućeg rada i razvoja. Izabrani su i predsjednik asocijacije Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te potpredsjednici Amarildo Mulić, direktor NP Una i Oner Jakuposki, direktor NP Mavrovo. Predsjednikom skupštine asocijacije proglašen je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep a glavnim tajnikom Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

Službenim početkom rada asocijacije finalizirana je i glavna aktivnost WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, kroz koji su tri godine postavljani temelji ovoj asocijaciji. Voditelj WWF-ovog projekta i glavni sekretar asocijacije Leon Kebe ističe:

 „Drago nam je da smo ovime doprinijeli točki 11. dokumenta ‘Velika pobjeda za Dinarski luk’ sa zajedničkim obavezama svih zemalja, koji je prihvaćen prije godinu dana u Budvi na našoj drugoj međunarodnoj konferenciji. Prvi korak ostvarenju te obaveze je napravljen! WWF je sretan jer sada ima čvrstog projektnog partnera za daljnji rad sa zaštićenim područjima u regiji“, kaže Kebe.

Sjedište asocijacije u prve tri godina bit će u Crnoj Gori, a njezin upravni odbor čine po jedan predstavnik iz svake od osam zemlja Dinarskog luka. Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Asocijacija bi k tome trebala pomoći zaštićenim područjima regije u privlačenju fondova, kao i u zajedničkom razvoju projekata.

Tekst/Foto: UL/croatia.panda.org

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close