Politika

U Gospiću otvoren Probacijski ured za Ličko-senjsku i Karlovačku županiju

Uz nazočnost predstavnika nekoliko institucija s područja Gospića, danas je u zgradi Suda u Gospiću otvoren Probacijski ured za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju.


Kako je primijetila i predsjednica gospićkog suda Dubravka Rukavina, nakon niza zatvaranja i odljeva institucija s našeg područja, nešto se vezano uz sudstvo otvara u Lici. Istakla je da je suradnja s do sada nadležnim probacijskim centrima za naše područja u Rijeci i Zagrebu bila odlična. I gradonačelnika Gospića Karla Starčevića obradovala je činjenica da se otvara nešto novo u Gospiću. On je izrazio nadu i želju za povratak Županijskog suda u Gospiću, kao i nadu da će baš ministar Dražen Bošnjaković biti taj koji će otvoriti vrata Županijskog suda u Gospiću.

Iako je na ovome događaju bilo niz predstavnika institucija usko ili šire vezanih uz sudsku tematiku svima im je nad glavom pomalo visio upitnik što je to Probacijski ured. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio im je da je probacija postupak vezan uz cijeli kazneni postupak, od pripremanja optužnice, suđenja pa do presude. U Probacijskim uredima rade stručne osobe koje Državnom odvjetništvu daju mišljenje koja je kazna najadekvatnija, koje su mjere osiguranja za nekog okrivljenika najpotrebnije, pomažu sudu, a kada netko završi u zatvoru centar pomaže onima kojima je dosuđen rad za opće dobro. Probacija je u Hrvatskoj počela 2009.godine. Ministarstvo pravosuđa ima sklopljene ugovore s 41 pravnom osobom na području Karlovačke i s 19 pravnih osoba na području Ličko-senjske županije u kojoj se mogu odraditi kazne uz rad za opće dobro.

U Probacijskom uredu u Gospiću s vremenom će raditi 5 osoba, centar će voditi domaća pravnica, Iverija Filipović.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close