Izdvojeno

Gospićko-senjskoj biskupiji vraćen drugi dio matičnih knjiga oduzetih za vrijeme komunističke vladavine

U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću, u petak 25. veljače 2022. gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić primio je u službeni posjet ministra Ministarstva uprave Republike Hrvatske dr. sc. Ivana Malenicu koji je Biskupu predao 125 crkvenih matičnih knjiga koje su oduzete u vremenu nakon Drugog svjetskog rata.


Prvi dio knjiga, njih 157, vraćen je od Ministarstva uprave Republike Hrvatske Gospićko-senjskoj biskupiji 12. lipnja 2020.

Na susretu, uz biskupa Križića i ministra Malenicu, bili su državni tajnik Ministarstva uprave Sanjin Rukavina, glasnogovornica u Ministarstvu Martina Andrijević i biskupijski kancelar Mišel Grgurić .

Temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska biskupska konferencija sklopile su 2005. g. sporazum o predaji crkvenih matičnih knjiga Katoličkoj Crkvi koje su joj oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Budući da Gospićko-senjska biskupija obuhvaća dijelove Karlovačke i Zadarske županije i Ličko-senjsku županiju, vraćene knjige su iz Matičnih ureda s tih područja. Knjige koje se nalaze u Državnim arhivima još nisu vraćene Gospićko-senjskoj biskupiji.

Ministar Malenica i biskup Križić izrazili su zadovoljstvo što su crkvene matične knjige koje su se nalazile u Matičnim uredima vraćene Gospićko-senjskoj biskupiji i što će knjige pomoći u povijesnim istraživanjima.

Priprema se i digitalizacija ovih knjiga od kojih će se veći broj knjiga morati restaurirati. Biskup je izjavio kako i danas ima osoba, napose naših iseljenika, njihove djece, koji često ne znaju hrvatski, ali žele znati gdje su im korijeni. Stoga su ove knjige važne i za budućnost.

U daljnjem razgovoru biskup Križić i ministar Malenica osvrnuli su se na aktualne svjetske i lokalne situacije i izazove te je biskup Križić ministru poželio obilje Božjeg blagoslova u vršenju odgovorne službe koja mu je povjerena.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Biskupski ordinarijat Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close