Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić na Laudatu: “Bog u patnji otvara oči da bolje vidimo sebe”

"PATNJA JE SASTAVNI DIO ŽIVOTA"

U emisiji ‘Izdvojeno’ na Laudato TV-u o otajstvu patnje Velikoga tjedna govorio je gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić.


Odgovorio je na pitanja o tome zašto Bog dopušta patnju nevinih, gdje je Bog dok čovjek trpi. Pojasnio je kako prepoznati znakove Božje prisutnosti i u patnji te je li nam patnja bliža nego Uskrs.

‘Kada govorimo o patnji prije svega treba reći da je to područje misterija. Odgovor na svaku patnju je nemoguće dati, barem ne dati na način da svakome to bude razumljivo. Činjenica je da je ljudski život prožet patnjom. Patnja je sastavni dio ljudskog života. Nema čovjeka na zemlji koji nije iskusio na jedan ili drugi način, više ili manje patnju. Ako je patnja sastavni dio ljudskog života, onda ona ne može imati nekakvu sporednu ulogu.’ – rekao je mons. Križić i nastavio: ‘Znači da patnja ima svoje značenje, svoje zašto. Činjenica je da se to baš ne uklapa puno u ljudsku logiku. Međutim ljudska i Božja logika nisu u svemu iste. U Božjoj logici patnja ima sigurno svoj duboki smisao. Pogotovo zato što je Njegov sin iskusio patnju.’

Gospićko-senjski biskup govorio je kako se početak čovjekova oslobođenja i njegove preobrazbe nalazi u njegovoj sposobnosti da trpi, što mu omogućuje da se u životu promijeni na bolje.

‘Patnja uvijek uzdrma čovjeka. Zavisi i od jačine te patnje, u patnji čovjek može izgubiti lako određenu ravnotežu, na koncu i ravnotežu prema Bogu. Jer tada ono što se nameće jest uvijek to ‘zašto to Bog meni daje. Ako Bog postoji, ako je Bog moj Otac, kako on to dopušta’. To su teška pitanja. Međutim čovjek ima potrebu da meditira svoju patnju, da pred patnjom zastane. Ne samo da u patnji kuka, jadikuje ili, ne daj Bože, proklinje. Nego da razmišlja zbog čega, zašto. I da pokuša u toj patnji vidjeti sebe i neki Božji poziv upućen direktno meni. Patnja nije samo zato da se o njoj govori, da se kuka u patnji, jer je se može razvodniti. Nego da je se meditira i da vidim u patnji samoga sebe bolje. Mi u Bibliji nalazimo da Bog u patnji otvara oči. Otkriva čovjeku neke tajne koje ne bi mogao dokučiti i vidjeti osim u patnji. Zato je važno otvoriti oči srca da u patnji bolje mogu vidjeti sebe, koja je to poruka. Možda tu postoji nekakav poziv za mene, poziv da promjenim smjer života, da stvari učinim drugačije.’ – zaključio je mons. Križić.

Cijeli razgovor pogledajte na poveznici.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Laudato | Foto: Laudato

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close