Lifestyle

Gospićki studenti poraženi u političkim prepucavanjima lokalne politike

Bez objašnjenja ličko Veleučilište “Nikola Tesla” otkazalo je promociju 87 diplomanata koja se trebala održati u petak u Gospiću. Dekan Aleksandar Skendžić medijima je poslao šturu obavijest samo dan ranije, oko 16.30 sati, da je “6. svečana promocija stručnih prvostupnika odgođena te da ćemo biti obaviješteni o novom terminu”, ali o razlozima nisu obaviješteni ni mediji niti studenti ekonomike poduzetništva, cestovnog prometa te upravnog stručnog studija kojima su svečano trebale biti uručene njihove diplome. Tek nakon brojnih novinarskih upita iz Ministarstva obrazovanja izvijestili su jučer kako je promociju “odgodila Uprava Veleučilišta u dogovoru s Ministarstvom”, a razlog leži u nezakonitom izboru dekana Aleksandra Skendžića.

Ponovit će se natječaj

Uvidjevši da je potrebno ponoviti natječajni postupak za izbor dekana, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predložilo je, do imenovanja ovlaštenog potpisnika javnih isprava, odgodu promocije radi osiguravanja pravne valjanosti javnih isprava studenata. Iskreno žalimo zbog nastale situacije te molimo za strpljenje roditelje i studente, odgoda je bila isključivo u njihovom najboljem interesu te radi zaštite njihovih stečenih kvalifikacija – priopćila je glasnogovornica Ministarstva Gordana Zuccon, napominjući da će gospićko Veleučilište, kako zbog odgođene promocije ne bi nastao novi trošak za studente i njihove roditelje, prilikom izdavanja isprava i održavanja promocije, za to osigurati dodatna sredstva.

Na društvenim mrežama u Lici događaj je vrlo komentiran, studenti pričaju o aljkavosti institucija zbog kojih su imali nepotrebne troškove. Osim što im nitko nije rekao zašto ne mogu dobiti svoje diplome, u ovom trenutku nitko im ne može sa sigurnošću reći ni kada će ih uopće dobiti.

Međusobne optužbe

Unatoč obećanju glasnogovornice Zuccon, do zaključenja ovog broja nismo dobili pojašnjenje koji su propusti učinjeni u proceduri imenovanja dekana Skendžića, koji je na to mjesto zasjeo nakon smjene lokalnog HDZ-ovca Branislava Šutića u travnju prošle godine. Upravno vijeće, kojim predsjeda gospićki SDP-ovac Nikola Maras, Šutića je krenulo smjenjivati godinu i pol prije nego što im je to konačno i uspjelo, jer su prvotno kršili proceduru. Skendžić je gotovo godinu dana bio vršitelj dužnosti dekana, a u obavijesti koju je slao medijima o odgodi promocije iz potpisa je izbacio “v.d.”.

Neslaganja dviju političkih struja na Veleučilištu kulminirala su sukobom bivšeg dekana Šutića s jedne te prodekana Ivice Bakovića i novog dekana Skendžića s druge strane. Svađa Šutića i Bakovića obilovala je uvredama i psovkama te, kako je to Skendžić rekao policiji koju je pozvao u pomoć, prijetnjom Šutića Bakoviću: “Đubre jedno, vratit ću te tamo gdje ti je mjesto” (u BiH, odakle je podrijetlom). O svemu je izvijestio Ministarstvo, tražeći i njihovu intervenciju. Sve je završilo disciplinskim mjerama i policijskom prekršajnom prijavom protiv Šutića.

Bivši je dekan novu Upravu optužio da nezakonito angažira nekompetentne djelatnike, za sukobe interesa, nezakonito donošenje Statuta Veleučilišta, netransparentnost te brojne nepravilnosti u provedbi nastavnih procesa, naglašavajući da prodekan Baković prima 20.000 kuna, a radi samo dva dana u tjednu, trgujući utjecajem sa Skendžićem.

Tri stegovna postupka

Skendžić pak udara kontraoptužbama protiv Šutića, tvrdeći da su protiv njega podnijeli tri stegovna postupka zbog krivotvorenja isprava, nedoličnog ponašanja i neovlaštenog istupanja u javnosti, dovodeći u pitanje čak i njegov akademski status riječima da se Šutić potpisuje kao doktor znanosti, iako nikada nije dostavio dokumentaciju kojom bi to dokazao.

Protiv Šutića prošle je godine karlovačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu zbog sumnje da je primao nepripadajuću plaću, odnosno da je 80 posto plaće primao kao ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, a punu plaću, umjesto samo 20 posto, kao dekan Veleučilišta, te je tako instituciju koju je vodio oštetio za najmanje 60.000 kuna. Nakon što je smijenjen s mjesta dekana, ubrzo je dobio i otkaz, ranije mu se identičan scenarij odigrao u NP-u Plitvička jezera. Pravdu traži na Općinskom sudu u Gospiću gdje je tužio obje institucije. Činjenica je da je otkaze dobio nakon što je državnu vlast preuzeo SDP, no pitanje je bi li tamo bio imenovan da mu najbolji prijatelj i suradnik Darko Milinović u to vrijeme nije postao ministar u Vladi RH, onoj Ive Sanadera.

Tekst: jutarnji.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close