Zdravlje

Gospićki mališani upoznati s opasnostima od mina

Hrvatski centar za razminiranje svake godine provodi akciju “Travanj- mjesec zaštite od mina“. Razlog je sasvim jasan, dolaskom proljeća, ljepših dana, i učestalijeg boravka ljudi u prirodi, dodatno se želi ukazati na prijeteću opasnost od mina.


Raznim akcijama želi se senzibilizirati širu javnost o opasnosti od mina koja, nažalost, još uvijek, 22 godine od završetka rata postoji. Pojačanim aktivnostima tijekom travnja, mjeseca zaštite od mina, pridružuje se i Crveni križ. Oni to rade tako što informiraju i podsjećaju stanovništvo na pravilno i sigurno ponašanje.Posebna pozornost posvećuje se ciljanim skupinama stanovništva koji su zbog svog načina života i rada dodatno izloženi opasnosti od mina,a to su primjerice poljoprivrednici,lovci, planinari, vatrogasci, terenski radnici i naravno djeca.

Upravo je na djecu bilo usmjereno današnje događanje koje je u dvorištu Osnovne škole dr.Jure Turić u Gospiću organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Gospić. Naime oni su postavili svojevrsno minsko polje u dvorištu, da bi djelatnik gospićkog Crvenog križa Toni Jakšetić upozorio djecu na razne vrste mina i opasnosti koje one donose. Interakcijom Tonija i djece moglo se uočiti da djeca već imaju dosta znanja i saznanja o minama, oružju i svim opasnostima koja ona nose. To je svakako dobro jer čini se da i roditelji i nastavnici upozoravaju djecu na opasnosti od mina koje nažalost postoje i u našoj okolini pogotovo u rubnim područjima grada koji su bili izloženiji ratnim djelovanjima i mogućnosti neprijateljskog proboja u vrijeme Domovinskog rata.

Jučerašnji 4.travnja inače je i Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Ovaj dan pod kapom Ujedinjenih naroda provodi se već 12 godina, sve kako bi se podsjetilo globalnu zajednicu,ali i pozvalo sve države svijeta na zaustavljanje i zabranu korištenja mina i eksplozivnih ostataka iz rata. Nažalost još uvijek su velike površine nacionalnog teritorija pod minama, jedna od minski najzatrovanijih sredina u Hrvatskoj je Lika. Mine donose i velike žrtve, pa je od 1996.do prošle godine u 425 minskih nesreća stradalo čak 595 osoba.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close