Ličko-senjska županijaGrad ZagrebPolitika

Na Gornjem gradu puštene u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni

U povodu obilježavanja 155 godina postojanja Gradske plinare Zagreb, u utorak u 5,00 sati gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je na Trgu svetog Marka pustio u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni.


Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji je zadržao plinsku rasvjetu, a jedinstven je po tome što lanterne ručno pale nažigači koji su postali jedinstvena turistička atrakcija. Na Gornjem gradu ima 240 lampi, a nažigaču Josipu Kufneru potrebno je dva i pol sata da ih upali.

“Nema turista koji posjećuju Zagreb, a koji ne vide kako nažigači pale i gase uličnu rasvjetu. To je ljepota našeg grada i tu tradiciju trebamo očuvati. Stare lampe na Gornjem gradu, a pogotovo ove dvije replike najstarijih lampi, jedinstvena su atrakcija i dio naše povijesti kojom se ponosimo”, rekao je gradonačelnik.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: zagreb.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close