Scena

‘Goranov vijenac’ 2015.

‘Goranov vijenac’ priznanje je za ukupan prinos suvremenoj hrvatskoj poeziji, a dodjeljivanjem Mariju Sušku, kako je priopćeno, to se priznanje vjerojatno najviše približilo poetskim polazištima upisanim u ‘Jami’ Ivana Gorana Kovačića.

ZAGREB – Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo ‘Goranov vijenac’ za poeziju 2015. godine pjesniku Mariju Sušku, a nagradu ‘Goran za mlade pjesnike’ dobio je Goran Čolakhodžić za pjesnički rukopis ‘Na kraju taj vrt’, priopćio je Odbor Goranova proljeća.

‘Goranov vijenac’ priznanje je za ukupan prinos suvremenoj hrvatskoj poeziji, a dodjeljivanjem Mariju Sušku, kako je priopćeno, to se priznanje vjerojatno najviše približilo poetskim polazištima iz kojih je ono i pokrenuto, polazištima koja su upisana u ‘Jami’ Ivana Gorana Kovačića.

U obrazloženju prosudbenoga povjerenstva navodi se kako Suškova poezija svjedoči o onome “poslije”, o životu, ali i o smrti koja nije dio prirodnog slijeda, u tom mehaničkom narušavanju ritma normalne ljudske svakodnevice.

Prosudbeno povjerenstvo činili su Irena Matijašević, Miroslav Kirin, Tomica Bajsić, Delimir Rešicki i Branko Čegec, a nagrada se sastoji od Vijenca, kiparskog rada Vojina Bakića te novčanog iznosa.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Davor Ivankovac, Dorta Jagić i Marko Pogačar, kako se navodi, jednoglasno je odlučilo da između sedamdeset i jednog ovogodišnjeg pristiglog rada, nagradu ‘Goran za mlade pjesnike’ dobije Goran Čolakhodžić za pjesnički rukopis ‘Na kraju taj vrt’.

Nagrada je objavljivanje prve knjige pjesama.

Prosudbena komisija pohvalila je i rukopise Darka Šeparovića, Marije Dejanović iBruna Vučkovića.

Zbirka pjesama ‘Na kraju taj vrt’, smatra prosudbeno povjerenstvo, primjer je uspjele konstrukcije subjekta kao protagonista lirske radnje i samih poprišta zbivanja, koja su dosljedno provedena kroz brižljivo oblikovani koncept, te imenovana kao vrt, voćnjak, šuma i grad.

Mario Suško rođen je 1941. u Sarajevu. Objavio je više knjiga poezije te više knjiga prijevoda s engleskog jezika. Poezija mu je, među inima, tiskana u antologijama i časopisima u Hrvatskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nizozemskoj, Indiji, Irskoj, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Suško je 2012. proglašen Longislandskim pjesnikom godine, a od 2013.-2015. imenovan pjesnikom laureatom Nassauske županije. Godine 2012. postao je dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Goran Čolakhodžić rođen je 1990. u Zagrebu, a živi u Samoboru. Prevodi s rumunjskog i na rumunjski. Poeziju i u znatno manjoj mjeri prozu piše uglavnom kontinuirano od početka srednje škole. Osim što bi mu nekoliko pjesama trebalo biti uključeno u prvi ovogodišnji broj časopisa Poezija, dosad nije objavljivao.

Tekst – Jutarnji.hr

Foto – Youtube screenshot

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close