Tehnologija

Google napravio Star Trek komunikator

Poznati SF serijal Zvjezdane staze često smo povezivali s razvojem tehnologije koju bi htjeli odmah i sada, ali je bila ispred našeg vremena. Upravo su Zvjezdane staze proslavile automatska vrata, mobilne uređaje, tablet računala pa i replikator, čijem razvoju streme nove generacije 3D-printera.


Lista se sada nastavlja i s još jednim legendarnim gadgetom iz Zvjezdanih staza – Komunikatorom. Maleni gadget u obliku simbola Federacije zaštitni je znak uniforme časnika Zvjezdane flote u serijalu, kao i odličan način da se glavni glumci izvuku iz pogibeljne situacije pozivom za hitnu teleportaciju…

Google se pohvalio da je uspio kreirati ‘komunikator’ iz Star Treka, koji će se povezivati s pametnim mobitelima pa nećete više morati stalno posezati za telefonom i tako se diskreditirati u društvu tijekom izlaska.

Googleov prototip komunikatora ostao je u testnoj fazi, no nije isključeno da će se nekad naći na tržištu jer Google sve više ulaže u uređaje koji bi mogli biti dijelovi nosivih računala.

Uređaj bi se Bluetoothom povezivao s mobitelom, imao bi mikrofon i aktivirao bi se laganim kucanjem ili tapkanjem po površini gadgeta, baš kao što to čine junaci filmova i serija Zvjezdane staze.

– Uvijek sam htio imati Komunikator. To je uređaj koji možete pitati bilo što i dobit ćete odgovor – rekao je Amit Singhal, šef Googleovog odjela tražilice za Time koji je i objavio fotografiju prototipa Komunikatora.

U teoriji gadget bi omogućavao glasovnu pretragu interneta, a odgovori bi se također dobivali glasom, kao što je to i sada moguće na Googleovim mobilnim servisima.

Jedan od glavnih Googleovih projekata je razvoj umjetne inteligencije, odnosno kreiranje savršenog osobnog pomoćnika, koji bi korisniku mogao odgovoriti na svako pitanje te predvidjeti sve što trebate i kada trebate. Dio tih usluga Google već pokriva u servisu Google Now, koji pomaže korisnicima s važnim informacijama kada su na putu.


Tekst: 24sata.hr
Foto: blastr.com

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close