Zdravlje

Gonoreja bi mogla postati neizlječiva

Visoko rezistentan soj gonoreje pronađen je u ožujku na sjeveru Engleske. Za liječenje te bakterije potrebno je uzimati kombinaciju dvaju antibiotika, azitromicin oralno i injekciju ceftriaksona


Gonoreja bi mogla postati neizlječiva bolest, upozorila je šefica engleske službe za javno zdravstvo Sally Davies.

Kako piše BBC, ona je uputila dopis zdravstvenim službama, ljekarnama i liječnicima, nakon pojave super-gonoreje u Leedsu jer je utvrdila da pacijenti ne dobivaju adekvatnu terapiju.

Visoko rezistentan soj gonoreje pronađen je u ožujku na sjeveru Engleske. Za liječenje te bakterije potrebno je uzimati kombinaciju dvaju antibiotika, azitromicin oralno i injekciju ceftriaksona.

Neki pacijenti, upozorila je Britanska udruga za seksualno zdravlje i HIV, dobivaju, međutim, samo oralno liječenje, a upravo uzimanje takve neadekvatne terapije daje poticaj bakteriji da razvije rezistenciju, zbog čega bi gonoreja mogla postati neizliječiva bolest.

Bolest uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoea, a širi se nezaštićenim spolnim odnosom.

Gonoreja je druga najčešća spolno prenosiva bolest u Engleskoj, a ima sve više slučajeva. Broj zaraženih porastao je za 19 posto 2014. u odnosu na godinu prije.


 

Tekst: tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close