Politika

Gong zastupnicima: Vratite Saboru moć, otvorite Markov trg građanima

Gong je danas pozvao saborske zastupnike i zastupnice aktualnog saziva Hrvatskog sabora da otvore Trg svetog Marka javnosti.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Trg sv. Marka ograđen je metalnim ogradama i zatvoren za javnost već gotovo četiri godine. Uoči preseljenja Sabora s Markovog trga u prostore Hrvatskog vojnog učilišta, koje je još više zatvoreno, apeliramo na zastupnike da iskoriste svoje zakonodavne ovlasti i osiguraju ljudska prava i slobode na prostoru Trga sv. Marka, a da pritom budu zaštićeni i dužnosnici i drugi građani i građanke koji se kreću tim trgom.

Ograda kojom je ograđen Markov trg očito ne predstavlja niti adekvatnu zaštitu niti sigurnosnu mjeru, a posljedica takvih barikada je ograničenje ljudskih prava i sloboda.

Na Markovom trgu nalaze se ključne demokratske institucije, što ga čini politički značajnim prostorom za slobodno okupljanje i izražavanje političkih stavova građana i građanki. Za javnost je zatvoren Vladinom uredbom, koja predstavlja akt niži od zakona, a Ustav Republike Hrvatske izričito kaže da se sloboda i prava mogu ograničiti isključivo zakonom.

Dakle, takvu odluku su mogli donijeti samo zastupnici i zastupnice u Saboru, prema tome takav potez Vlade predstavlja nedozvoljeno uplitanje izvršne vlasti u nadležnost zakonodavne. Podsjetimo, petina zastupnika ima pravo pokrenuti na Ustavnom sudu postupak ocjene suglasnosti zakona i drugih propisa s Ustavom.

Raniji Gongov zahtjev za ocjenom ustavnosti Vladine uredbe kojom je Trg sv. Marka zatvoren, podijeljeni Ustavni sud je odbacio i proglasio se nenadležnim, pri čemu se izdvojenim mišljenjima protiv takve odluke USUD-a izjasnilo čak petero sudaca.

Gong stoga sada poziva zastupnice i zastupnike da posegnu za svojim ustavnim i zakonskim ovlastima kako bi obranili Ustavom zajamčena prava građana i građanki, te kako bi vratili Saboru mjesto nositelja zakonodavne vlasti koje mu po Ustavu pripada.

Apeliramo na zastupnice i zastupnike da svoje mandate maksimalno iskoriste za daljnje otvaranje Hrvatskog sabora i njegovo institucionalno osnaživanje, što bi se postiglo omogućavanjem javnosti da više sudjeluje u parlamentarnim procesima, te boljim informiranjem građanki i građana o zastupničkom radu u Saboru, ne samo na plenarnim sjednicama nego i na sjednicama radnih tijela. Gong je podsjetio i na svoje preporuke za transparentniji i otvoreniji rad Sabora.

 

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close