ZnanostLifestyleTech

Globalna katastrofa zbog nedostatka vode

Suha područja na Zemlji postaju sve suša, a mokri krajevi sve su natopljeniji. Iako se ovo na prvu ne čini kao veliki problem, Jay Famiglietti,  hidrolog NASA-e, tvrdi suprotno. Za USA Today je ispričao kako sada otkrivaju globalnu katastrofu u nastajanju te da se pokazuje vrlo malo koordiniranog odgovora na ovaj problem.


On je koautor studije koju su prošli tjedan objavili NASA i Sveučilište Irvine . U njoj su proučavali satelitske podatke između 2012. i 2014. godine, odnosno kakav je utjecaj otapanje ledenih površina imalo na rast morske razine.

U izjavi NASA-e navodi se kako su Zemljini kontinenti u proteklom desetljeću upili dodatnih 3,2 bilijuna tona vode u tlo, jezera i podzemne izvore, što je privremeno usporilo rast razine mora za oko 20 posto. No, ono što su otkrili je i da su suha i mokra područja postala još više polarizirana, prenosi Fusion .

Tako je još natopljenije postalo porječje rijeke Missouri, Amazone te dijelovi Afrike, ali i tropski krajevi, dok su dijelovi Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Indije i Kine te juga i zapada SAD-a postali još suši.

Famiglietti upozorava da smo na putu globalne nejednakosti u raspodjeli vode.

“Spojimo li rezultate ove studije s prijašnjim radovima o padu razine podzemnih voda, otkriva se globalna katastrofa u nastajanju, oko koje se malo toga poduzima” – rekao je Famiglietti.

Nedavna studija upozorila je i da 4 milijarde ljudi na svijetu živi s ozbiljnom nestašicom vode jedan mjesec u godini, dok pola milijarde istih u takvim uvjetima žive stalno.


Tekst: 24sata.hr
Foto:  mgafrica.com

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close