Vijesti

Gledanje horora dobro je za zdravlje

Sparks je stručnjak koji proučava kognitivni i emocionalni utjecaj medija na ljude i tvrdi da gledanje horor filmova i serija može poboljšati naše fizičko i psihičko zdravlje.


Profesor Glenn Sparks sa Sveučilišta Purdue u Indiani tvrdi da je gledanje horor filmova dobro za zdravlje. Sparks je stručnjak koji proučava kognitivni i emocionalni utjecaj medija na ljude i tvrdi da gledanje horor filmova i serija može poboljšati naše fizičko i psihičko zdravlje.

“Kada osoba osjeti strah, oslobađa se adrenalin i srce radi ubrzano, raste krvni tlak i napinju se mišići, a pojačava se i intenzitet emocija. Oslobađaju se dopamin i serotonin zbog čega se osjećamo sretnije. Kod mnogih ta kombinacija straha i osjećaja sreće pripremi ljude da se lakše nose s teškim situacijama u stvarnom životu, a što su češće izloženi ovome utjecaju njihov strah slabi i daje im osjećaj moći, tvrdi Sparks.

Ako horor filmove ne gledate uz nezdrave grickalice, to će utjecati i na sagorijevanje kalorija i masnih naslaga na trbuhu. Tome u prilog idu i rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Westminster iz 2012. godine koje je pokazalo je da ćete gledanjem horora potrošiti tri puta više kalorija kada osjećate strah, piše Telegraph.

Tako ćete, primjerice, gledanjem psihološkog trilera The Shining, potrošiti čak 184 kalorije!


Tekst: večernji.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close