Scena

Glazba u operacijskoj sali nije najpoželjnija

Izgleda da muzika u operacijskoj sali i nije baš najbolja ideja, smanjuje koncentraciju kod medicinskog osoblja. Istraživanje je otkrilo da glazba uzrokuje probleme u komunikaciji i napetost


Glazba u operacijskoj sali, utvrđeno je, uzrokuje ozbiljne probleme u komunikaciji između medicinskog osoblja. Kirurzi su prisiljeni ponavljati zahtjeve za instrumentima zbog glasne glazbe i to čak do pet puta. Pokazala su to snimke 20 operacija koje su također otkrile i napetosti među medicinskim osobljem oko izbora glazbe, kao i njezine glasnoće.

Istraživanje je također otkrilo da na 70 posto operacija u pozadini svira glazba. No odabir glazbe je bitno drugačiji od onog za što se do sada vjerovalo da liječnici slušaju tijekom operacije. Izbor kirurga nije klasična glazba i radije se odlučuju za žestoke ritmove pune basova i bubnjeva.

U operacijske sale glazba je ušla davne 1914. godine kako bi smanjila anksioznost kod pacijenata. No, kako su danas pacijenti pod potpunom anestezijom glazba u pozadini je namijenjena prvenstveno medicinskom osoblju. No ona na njih ne djeluje smirujuće nego izaziva brojne trzavice od izbora glazbe pa do njezine glasnoće. Sve to izaziva pad koncentracije među osobljem.


Tekst: telegram

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close