Vijesti

Glasajte za GACKU u natječaju Zagrebačke banke

Predstavljamo još jednog finalista koji je svojim djelovanjem usmjeren prema zelenom, a aktivnostima koje su u planu obogatit će se ponuda i povećati prepoznatljivost cijele jedne danas gospodarski slabo razvijene regije. Grad Otočac prijavio se na natječaj Moja zelena zona s projektom Interpretacijsko-komunikacijski centar kulturno povijesne baštine i biološke raznolikosti Gacke doline, a više o projektu koji ima velike potencijale pročitajte u intervjuu u nastavku.

  • Kako biste u dvije rečenice opisali svoj projekt?

Područje Gacke i grada Otočca  postaje sve privlačnijim turističkim odredištem koje nudi autentičan doživljaj – čistu prirodu, kulturno-povijesnu baštinu te različite turističke  sadržaje – ribolov, lov, biciklizam, šetnje uz rijeku, izletničke i edukativne programe, etno- i gastro-manifestacije te tematske ture. Uređenje Interpretacijsko-komunikacijskog  centra u Sincu ishodišna je točka za spoznaje o Gackoj i iznimno važan dio mozaika naše  turističke  priče.

  • Kako ste došli do poslovne ideje?

Ideja o realizaciji Interpretacijsko-komunikacijskog centra nastala je po uzoru na slične u Italiji i Njemačkoj kako bi se posjetiteljima predstavila regija Gacka s ukupnošću ponude. U razradi projektne ideje sudjelovalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova Republike Hrvatske te UNDP koji su financirali izradu Studije predizvodljivosti s analizom troškova i koristi za projekt. Potpora Ministarstva bila je ohrabrenje o prepoznavanju i prihvaćanju zamisli. Projekt je dio Nacionalne strategije razvoja turizma.

  • Po čemu je vaš projekt poseban i originalan?

Osmišljen je kao prvi i drugačiji, ne samo u županiji nego i Hrvatskoj. Uz primjenu suvremenih metoda interpretacije u okviru Centra bit će predstavljena rijeka Gacka kao primarna atrakcija te kulturno-povijesni resursi i biološka raznolikost kao sekundarne atrakcije. Postat će jedinstvenom i prepoznatljivom točkom privlačenja posjetitelja u turističkom smjeru kontinentalne Hrvatske.

  • Što očekujete od sudjelovanja u projektu Moj Zaba Start?

Gacka – u njedrima čuva zeleno modru ljepoticu rijeku… priču o pastrvi, raku, leptiru, cvijetu i pčeli. Nudi utočište medvjedima u Kuterevu, oslanja se na Velebit s pogledom na Senjske uskoke i Nehaj, frankopanski grad Sokolac ili pećinski park Grabovaču te MC N. Tesla u Smiljanu, a u ogrlicu niže i biserje Plitvičkih jezera…

Moj Zaba Start pomaže nam da glas o Gackoj poteče dalje… Glasajte na linku – TEČE GACKA!


Projektu Interpretacijsko-komunikacijski centar kulturno-povijesne baštine i biološke raznolikosti Gacke doline želimo puno uspjeha u daljnjem tijeku natječaja Moja Zelena zona.

Tekst i Foto: mojzabastart.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close