Novac

Glas poduzetnika traži obaveznu transparentnost porijekla imovine državnih službenika

I RETROAKTIVNO

Udruga Glas poduzetnika provela je anketu među svojim članovima o potrebi za većom transparentnošću o porijeklu imovine državnih službenika.


Čak 97,5 posto ispitanika smatra da treba uvesti obaveznu transparentnost porijekla imovine za sve ‘kritične’ kategorije državnih službenika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovih dana je Udruga Glas poduzetnika uputila dopis sa pitanjima za šefa državnog inspektorata g. Mikulića. Želimo na vrijeme znati kakve će biti interne upute i kako će se inspektori ponašati na terenu – savjetodavno ili represivno? S obzirom na javno obznanjeni plan da prihodi od kazni ove godine budu veći za 50 miliona kuna, poduzetnici se sa razlogom boje.

Također je nejasno i ostaje nedefinirano kako će inspektorat tumačiti i provoditi preporuke HZJZa i ostalih tijela? Kao preporuke ili kao bazu za pisanje novih kazni? S obzirom na navedene nedorečenosti i velik prostor za manipulaciju, za očekivati je da je samovolja pojedinih inspektora moguća i da je neki mogu koristiti i za svoju osobnu dobrobit. Kroz primjere koje je UGP skupila direktno od svojih članova, postoje brojni navodi o nelegalnim pritiscima i sumnjama za korupciju raznih pojedinaca.

S obzirom na tu situaciju, postavili smo našim članovima pitanje – Treba li uvesti transparentnost porijekla imovine državnih inspektora/carinika/svih državnih službenika za koje postoji visok rizik korupcije? Na određeni način smatrali smo da bi ta anketa pokazala i razinu povjerenja koja postoji u državne službenike.

Ovo su odgovori koje smo dobili:

Čak 97,5% ispitanika smatra da treba uvesti obaveznu transparentnost porijekla imovine za sve „kritične“ kategorije državnih službenika, i štoviše da se taj zakon treba provesti i retroaktivno. Na taj način bi došli i do onih koji su se u prošlosti nelegalno obogatili, ukoliko ih ima. Dodatnih 2,5% se slaže da bi porijeklo imovine trebalo biti transparentno ubuduće što sve skupa čini 99,9% ispitanika. Samo 0,09% – tj. 1 ispitanik je smatrao da to nije potrebno.

Smatramo da je ovo jedan od najboljih pokazatelja dosadašnjeg rada inspektorata i za sada neodređenog broja pojedinaca na pozicijama koje mogu zbog prirode posla biti korumpirane. Očito je da postoji ogromna sumnja na ispravnost njihovog rada. To je samo jedan od razloga zbog kojih se UGP zalaže za potpunu transparentnost (kroz digitalizaciju) rada države i njenih službi što je jedan od postulata. Drugi postulat koji se direktno vezuje uz ovu anketu je potreba za više pravde kako bi se omogućilo da svi potencijalni slučajevi korupcije budu brzo i efikasno procesuirani.


 

Komentari

Komentara


Foto: Glas poduzetnika

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close