Događanja

GLAS NARODA: Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi!

Ne, nije šala, ovo je glas čovjeka koji je zbog bećarca dobio prekršajnu prijavu.


Glas Slavonije objavio je u jednu ruku nevjerojatnu priču Branimira Čolakovića. On je naime dobio prekršajnu prijavu tešku 5000,00kn.

Kao i uvijek, zajedno s članovima HKUD-a Valpovo 1905. kretao sam se u povorci folklornih skupina, šokačkih zaprega i jahača na Ljetu valpovačkom. Tradicionalno, u povorci su se pjevali bećarci, a ja sam zapjevao: ‘Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi… Što j’ u pjesmi, to se pjevat smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio’.

Prijavila ga je djelatnica policije koja je osiguravala folklorni skup na kojem je Branimir zapjevao navedeni tekst bećarca…

Što da vam kažem. Kada sam pročitao optužni prijedlog, zavladali su šok i nevjerica. Slično su reagirali i moji prijatelji s kojima sam o svemu razgovarao. Bećarci se pjevaju od pamtivjeka. Nikada nisam čuo da se bilo tko na bećarac naljutio. UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine slavonski bećarac 2011. godine uvrstio na popis, te se kao takav našao u ”društvu” još otprije na popis uvrštenih hrvatskih kulturnih dobara, među kojima su, primjerice, kastavski zvončari, festa svetoga Vlaha, Sinjska alka…, ali i meksički marijači, sviranje na balafonu (afrički ksilofon), kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit’i u Peruu…

Na cijeli slučaj reagirala je Verica Dasović, organizatorica kulturnih događanja, voditeljica Folklornog društva Otočac i tekstopisac scenskog prikaza za natjecanje koje je bilo u Trnjanima. Preko Facebooka je objavila:

Nakon lijepih vijesti, folklornih manifestacija, očuvanja tradicije i baštine… Dogodi se upravo ovo!
Kuda i kamo “ovo” sve vodi?

Za Lika Club Verica je izjavila:

Običaji se prenose i čuvaju. Bećar i bećarac ne izostaju niti na jednom tradicionalnom događanju ili manifestaciji.
Bećarci umjerenog teksta pa do onih koji su neumjerenog sadržaja..Ali zar to nije prihvatljivo? Kome je smetalo? Nikada nikom! Zar moramo uvoditi “fućkanje” umjesto tekstova? Ili je možda upitna tehnika pjevanja?
Možda bi bilo dobro da se tehnološki prebacimo u slušanje bećaraca putem slušalica i onda bi se mogao dogoditi apsurd diskriminacije.. Zašto? Netko bi u prolazu mislio kako se njemu ili njoj smijemo!
Mladi bećar iz Valpova je bio i ostao bećar! A folkoraši mu daju svu svoju podršku bez obzira na apsurd koji se događa ovih dana.

Na početku sam spomenula da je ova priča u jednu ruku nevjerojatna, ali u drugu ruku, zar nam danas više išta može biti nevjerojatno?!

Svoj glas podrške možete dati klikom na Podrška za Branimira Čolakovića i HKUD Valpovo “1905”, a ja ću dovršiti ovaj glas naroda prigodnim tekstom podrške kojim je Verica završila svoju izjavu:

“Pjevaj, lolo, tvoga li ti sveca

nek se čuje gore do mjeseca!”


Slika: Glas Slavonije

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close