Scena

“Girl at War” roman je o Domovinskom ratu mlade autorice Sare Nović

U intervjuu za tportal mlada američka spisateljica hrvatskog porijekla Sara Nović govori o svojem hvaljenom prvijencu “Girl at War”, književnoj obradi Domovinskog rata i istraživanju koje je poduzela zbog pisanja romana te o svojem iskustvu književnice koja je ujedno gluha, što opisuje kao jednu od ključnih odrednica svog autorskog identiteta


Sara Nović rođena je 1987., živjela je u Hrvatskoj, ali već godinama živi u SAD-u. Diplomirala je na prestižnom njujorškom sveučilištu Columbia. Ova mlada spisateljica je prošle godine u Americi i Velikoj Britaniji objavila knjigu “Girl at War”, u kojoj opisuje iskustva 10-godišnje Zagrepčanke Ane Jurić u Domovinskom ratu. Roman je dobio dobre kritike s one strane Atlantika, ali zasad nije objavljen u Hrvatskoj.

Nović u razgovoru za tportal.hr objašnjava kako se odlučila na pisanje knjige koja se bavi Domovinskim ratom, otkriva kakve su reakcije čitatelja te govori o svojem iskustvu diskriminacije koju doživljava kao gluha osoba. Za dodatne informacije o Sari Nović i njezinim književnim nastupima svakako vrijedi posjetiti njezinu službenu stranicu.

Napisali ste roman u ratu o Hrvatskoj. Što vas je privuklo toj temi?

Prvo sjeme interesa je posijano tijekom mojeg posjeta rodbini u Hrvatskoj u ranim godinama ovog stoljeća. Ljudi su mi pričali anegdote iz rata, a ja sam iz počela zapisivati u svoj dnevnik, koji inače vodim otkako znam pisati. Kada sam se vratila u SAD, iznenadilo me je koliko moje kolege na fakultetu malo znaju o Domovinskom ratu, zapravo ni o osnovnim činjenicama o Hrvatskoj, pa sam za seminar kreativnog pisanja napisala kratku priču o ratu i smrti Miloševića u Haagu. Profesor me ohrabrio da proširim tu priču, pa sam nastavila raditi na tome i s vremenom je ona prerasla u roman.

Više čitajte na tportal.hr


 

Foto: qns.comČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close