ŽupanijskaPolitika

Gerovac nakon 2900 potpisa građana za zaštitu Gacke: Uzeli su nam šezdesetih veliki dio naše rijeke i sad još hoće

PIŠE HINA

UDRUGA Prijatelji Gacke pokrenula je peticiju koja se protivi namjeri vodovoda za Hrvatsko primorje i otoke da vodu ubuduće zahvaća iz rijeke Gacke, a ne više iz energetskog sustava kod Senja kao do sada. Njome žitelji Gacke i Otočca nastoje sačuvati Gacku od moguće devastacije, nakon što je 60-ih godina 20. stoljeća učinjen ekocid prilikom gradnje hidrocentrale, kada je uništeno više od 20 kilometara vodotoka rijeke, kaže se u peticiji.

Također se želi potaknuti na ozbiljna i studiozna promišljanja o vraćanju u prirodnu funkciju tada isušenog dijela korita rijeke Gacke. Uz ino, peticija koju je od sredine srpnja online potpisalo 2900 osoba, a prema riječima organizatora i veliki broj njih na papiru, traži da se Gacka i njezin speleološki sustav proglasi krškim fenomenom od posebnog značaja za Otočac, Ličko-senjsku županiju i Hrvatsku.

Traži i da se zabrani bilo kakav zahvat u sadašnji vodotok rijeke Gacke od njezinih izvora do Šumećice kod Otočca te da se revitaliziraju desni i lijevi krak rijeke Gacke, onaj od Otočca do Brloga, kao i onaj od Otočca do Donjeg Švičkog jezera.

Zadovoljni odazivom na peticiju

Predsjednica udruge Slavka Gerovac izrazila je zadovoljstvo tijekom potpisivanja i kazala: “Uzeli su nam šezdesetih veliki dio naše rijeke i sad još hoće, tako da bismo pored ovakve rijeke mogli ostati bez vode.”

Tajnik udruge Grga Kostelac dodaje da peticija uživa široku podršku svih struktura Otočca. Potpisali su je gradonačelnik Goran Bukovac i predsjednik gradskog Vijeća Tino Ostović, a dopisom su je podržali biskup Gospićko-senjske biskupije Zdenko Križić i sve braniteljske udruge s područja Otočca.

I direktor Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak Milan Nekić kaže da podržava zaštitu Gacke kao krške pojave, ali smatra da zabrana zahvata može predstavljati najviši problem žiteljima oko rijeke. Ističe da je teško komentirati zahtjev peticije za revitalizacijom napuštenih dionica Gacke jer smatra da to nije nimalo lako postići.

Nastavak teme čitajte na Indexu ovdje. 


 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA, Index | Foto: Josip Durdov, Lika Club

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close